Democraten VS spenderen in slotfase meeste geld

De Democratische Partij en aanverwante belangengroepen geven in de laatste fase van de verkiezingscampagne veel meer geld uit dan hun conservatieve opponenten. Het lijkt erop dat de progressieven hun financiële stookkracht tot het laatste moment bewaard hebben, om de verwachte electorale schade dinsdag alsnog te beperken.

© colourbox Beeld
© colourbox

Desondanks is het vrijwel zeker dat de Republikeinen de macht in het Huis van Afgevaardigden zullen overnemen na de tussentijdse congresverkiezingen die dinsdag worden gehouden. Ook in de senaat zullen zij winst boeken. Volgens een analyse van de plaatsen waar sprake is van een nek-aan-nekrace, gemaakt door The Washington Post, is die uitkomst vrijwel onvermijdelijk.

Sarah Palin
De verrassende verschuiving in de financiële verhoudingen blijkt uit analyses van diverse Amerikaanse media dit weekeinde, terwijl de campagne een koortsachtige intensiteit heeft bereikt - zeldzaam voor een zogenoemde mid-term congrescampagne, wanneer er geen president wordt gekozen. President Barack Obama, oud-president Bill Clinton, de conservatieve leidster Sarah Palin, oud-presidentskandidaat John McCain en honderden congresleden spraken in het hele land kiezers toe.

Naar verwachting zal de opkomst zeker zo hoog zijn als in 2006. Toen bracht ruim 40 procent van de kiezers zijn stem uit; een uitzonderlijk hoog aantal voor midterm-verkiezingen.

De totale kosten van de campagne zullen boven een miljard dollar komen: een absoluut record. Die uitgaven tonen aan hoeveel er volgens beide zijden op het spel staat. Als de Republikeinen inderdaad winnen, dan wordt het voor Obama aanzienlijk moeilijker om te regeren.

Miljoenenvoordeel
Met hun recente miljoenenvoordeel zetten de Democraten de trend van 2006 en 2008 door. Ook toen haalden zij aanzienlijk meer geld op dan rechtse kandidaten. Maar dit jaar is het verschil dat belangengroepen voor het eerst vrijwel onbeperkt financiële contributies aan kandidaten mogen schenken. Zij hoeven hun identiteit bovendien niet openbaar te maken. Het Hooggerechtshof besloot hiertoe vorig jaar in een omstreden arrest (de Citizens United-zaak), waarop Obama kritiek heeft geleverd.

In eerste instantie leverde die uitspraak de Republikeinse Partij en vermogende conservatieve donoren voordeel op. Maar het Democratische partijcomité, en rijke individuen en belangengroepen zoals de vakbonden, geven in de laatste twee weken van de campagne meer uit. Congresleden krijgen steun van bekende linkse groepen als de Sierra Club en MoveOn.org, maar ook van American's Families First Action Fund, een nieuwe groep van rijke linkse donoren.
Gerekend over de complete campagneperiode sinds begin juli gaan conservatieve groepen nog altijd aan kop. Met name de groep Crossroads, gelieerd aan de conservatieve strateeg Karl Rove, spendeert grote bedragen.

Complete transparantie
Amerikanen van beide partijen sluiten zich aan bij de kritiek van Obama op het Citizens United-arrest. Zeven van de tien vindt dat de bijdragen van bedrijven en belangengroepen aan banden moeten worden gelegd. En 92 procent steunt het idee om campagnes te verplichten tot complete transparantie.

Hoewel de Democraten tijdens de climax van de campagne vooroplopen in uitgaven, liggen zij in sommige staten achter. Senator Harry Reid uit Nevada heeft veel minder te besteden dan zijn conservatieve opponente Sharron Angle, die steun krijgt van Palin en de Tea Party-beweging.

Desondanks doen Obama en andere top-Democraten er alles aan om mensen te enthousiasmeren en Reid herkozen te krijgen. Een zege in Nevada zou van symbolisch belang zijn, aangezien hij de Democratische fractie aanvoert en geldt als de machtigste persoon in de senaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden