Democraten verliezen Huis maar behouden Senaat

WASHINGTON - De democratische partij van de Amerikaanse president Barack Obama is bij de verkiezingen haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijtgeraakt aan de Republikeinen. Hierdoor wordt het voor de president moeilijker om nieuwe wetten aangenomen te krijgen.

De republikein John Boehner. Beeld reuters
De republikein John Boehner.Beeld reuters

Ook zullen wetten die al aangenomen zijn, zoals die over de gezondheidszorg, vermoedelijk opnieuw ter discussie worden gesteld.
De verkiezingsuitkomst toont de frustratie van de Amerikanen over de slappe Amerikaanse economie en hun teleurstelling in Obama, die twee jaar geleden president werd met zijn boodschap van hoop en verandering.

Senaat
In de Senaat wonnen de Republikeinen zeker zes zetels die nu door Democraten bezet worden, maar de meerderheid blijft voor de partij van de president. De Republikeinen hadden tien zetels moeten winnen om de controle over de honderd zetels tellende Senaat over te nemen.

De Republikein John Boehner, vermoedelijk degene die Nancy Pelosi zal vervangen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde de verkiezingsuitkomst een 'afwijzing van Washington, een afwijzing van een grote overheid en een afwijzing van politici die weigeren naar het volk te luisteren'. Obama heeft Boehner inmiddels gefeliciteerd.

Kortste periode
In het Huis van Afgevaardigden wonnen de Republikeinen zeker 58 zetels, veel meer dan de veertig die ze nodig hadden om de macht in het Huis over te nemen. De Democraten verliezen de meerderheid na slechts vier jaar, de kortste periode sinds 1953.

De Republikeinen hebben in zeker tien staten het gouverneurschap van de Democraten overgenomen. De Democraten namen wel Republikeinse zetels over in de staten Californië en Hawaii. In Californië zal Democraat Jerry Brown het gouverneurschap overnemen van Republikein Arnold Schwarzenegger.

Gemiddeld vijf
Over het algemeen verliest de partij die in het Witte Huis zit bij de eerste tussentijdse verkiezingen nadat een nieuwe president is geïnaugureerd, rond de vijf gouverneursposities. Vóór de verkiezingen werd echter al verwacht dat de schade bij de Democraten groter zou zijn.

De verkiezingen waren ook een eerste test voor de conservatieve Tea Party, een amorf gezelschap van mensen die boos zijn over wat zij als een excessieve groei van de overheid beschouwen. In verschillende staten boekten kandidaten van de beweging succes, maar lang niet overal. Christine O'Donnell, kandidaat in Delaware en onder meer bekend vanwege haar zeer conservatieve uitspraken, wist niet te winnen van de Democratische kandidaat Chris Coons.

De winst voor de Republikeinen toont de afgenomen populariteit van Obama. Vier van de tien stemmers zegt financieel slechter af te zijn dan twee jaar geleden, aldus verschillende peilingen. De Democraten leggen de schuld van de slappe Amerikaanse economie bij de voorganger van Obama, voormalig president George Bush, en stellen dat het beleid van Obama juist erger heeft voorkomen. Maar het bleek moeilijk te zijn om een campagne te voeren met de boodschap dat het allemaal nog veel erger had kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden