Democraten verkwanselen burgerrechten

Om de import van Turkse en Marokkaanse huwelijkspartners af te remmen, ging D66 met CDA en VVD akkoord met verhoging van de inkomenseis....

Is D66 de Rubicon overgegaan? Op het partijcongres dat zich neerlegde bij deelname aan de coalitie met CDA en VVD, maakte Boris Dittrich de vergelijking met de fatale stap die Julius Caesar in 49 v.Chr. nam. Door de Rubico over te steken schond Caesar de bepaling dat een Romeinse bevelhebber niet met troepen het Italische schiereiland mocht binnentrekken. De burgeroorlog was nu onafwendbaar.

Naar eigen zeggen knarsetandend legde Hans van Mierlo zich neer bij Dittrichs strategie. Het kwam de founding father van de Democraten te staan op een vergelijking met Brutus, de moordenaar van Caesar. In NRC Handelsblad (24 mei) roept Elsbeth Etty: 'Ook gij, Van Mierlo.'

Enkele noordelijke D66'ers is de wending van hun partij een rivier te ver. In Leeuwarden en Winschoten zegden twee D66'ers hun partij en raadslidmaatschap op omdat zij het regeerakkoord asociaal vinden. De vrijzinnig-democraten zijn altijd wat tweeslachtig geweest in hun sociaal-economische politiek. Maar voor de rechten van de burger stonden zij pal. Ontstellend, dat geen enkele Democraat heeft opgemerkt dat zijn partij die achteloos opoffert. Het gaat om een fundamenteel mensenrecht, om het recht op vrije partnerkeuze en gezinsvorming.

Volgens de Nederlandse wet mag men trouwen vanaf 18 jaar. Volgens het regeerakkoord moet de buitenlandse partner van een Nederlandse burger voortaan 21 zijn. De bedoeling is doorzichtig. Het gaat erom de import van Turkse en Marokkaanse bruiden een halt toe te roepen. Het merendeel van de buitenlandse partners die zich bij hun Nederlandse liefde willen voegen, behoort echter helemaal niet tot deze 'verdachte' groep. Omdat het kwalijke discriminatie is een wet tegen Turkse en Marokkaanse bruiden te maken, discrimineren CDA, VVD én D66 maar de hele groep buitenlandse partners en niet te vergeten de verliefde Nederlandse burger.

Deze maatregel, principieel volstrekt onjuist, raakt in de praktijk de Nederlanders met een buitenlandse partner nauwelijks. Het gaat doorgaans om de jongvolwassenen die voor werk, studie of vakantie in den vreemde verblijven en daar een partner opdoen. Binationale relaties zijn de normaalste zaak van de moderne wereld. En ze zullen alleen maar normaler worden.

Als de ondernemende jongens Jan de Witt in het vaderland terugkeren, denken zij zonder probleem hun partner te kunnen meenemen. Hoe groot is hun verbazing als ze merken dat er grote hindernissen bestaan, van bureaucratische en financiële aard. Als Nederlandse burgers worden zij gekoeioneerd door hun eigen overheid, in de gestalte van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Een vaak gehoorde verzuchting is: 'Het lijkt wel of ik een crimineel ben omdat ik op een buitenlander verliefd ben'.

De jonge Nederlander loopt vooral vast op de inkomenseis. Nu al is het voor vele jonge mensen godsonmogelijk te voldoen aan de voorwaarde dat zij een vaste baan hebben en een inkomen van 100 procent van het minimumloon. Er zijn voorbeelden van jonge ondernemers die hun bedrijfje maar sluiten en in loondienst gaan om aan de eisen van de IND te voldoen, een ongehoorde ingreep in het persoonlijke leven. En bij de huidige recessie wordt de inkomenspositie van jonge mensen snel slechter. In wijlen het strategisch akkoord van CDA, VVD en de LPF wilde men de willekeurige inkomenseis verhogen tot 130 procent. Dit percentage betekent dat met een pennenstreek eenderde van alle Nederlandse burgers het recht op vrije partnerkeuze verliest. Alleen de rijken mogen dan nog 'vreemd' gaan. Het effect is in feite nog kwalijker omdat de huwbare-leeftijdsgroep onderaan op de inkomenslijst staat.

En wat heeft de partij die de burgerrechten hoog in het vaandel voert, nu bereikt? Een korting van 10 procent op de korting van mensenrechten! Dittrich en zijn partij zijn zonder morren akkoord gegaan met een inkomenseis van 120 procent. En de buitenlandse partner moet in Kameroen een cursus Nederlands volgen voor zij/hij het polderparadijs binnen mag. (Gaat de taaleis ook gelden voor bijvoorbeeld Amerikanen en Japanners? Wedden dat zij als een soort ere-Ariërs worden vrijgesteld van de taalverplichting)

Is het vreemd dat jonge Nederlanders alle ontzag verliezen voor een overheid die zich met sofismen onttrekt aan de Europese en Universele Verklaringen van mensen en aan Grondwetsartikel 1, dat de gelijkheid van iedereen in Nederland garandeert? Soms nemen ze het mensenrecht in eigen hand en halen hun partner 'illegaal' hierheen. Anderen keren het vaderland, waar ze tot hun verbijstering niet meer welkom zijn, de rug toe. Weer anderen emigreren. Bij de jongste, verrassend hoge emigratiecijfers dook er voor het eerst de categorie op van Nederlanders die zich bij hun partner in het buitenland voegen. Gebiologeerd door het probleem van de Turkse en Marokkaanse bruiden is een vergrijzend land bezig jonge burgers, en niet de minst ondernemende, weg te jagen.

De partij die de democratische rechtsstaat zo hoog heeft, verkwanselt de burgerrechten en verspeelt zo haar recht van bestaan. D66 is niet de Rubicon overgestoken, maar de Styx.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden