Democraten nemen Starr onder vuur

Speciaal aanklager Starr is zwaar onder vuur komen te liggen aan het begin van de impeachment-hoorzittingen van het Huis van Afgevaardigden over de Lewinsky-affaire....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Kenneth Starr werd al meteen in het defensief gedrongen door Abbe Lowell, de juridisch medewerker van de Democraten in de afzettingscommissie. Lowell betichtte Starr ervan dat hij zijn contacten met de advocaten van Paula Jones verborgen heeft gehouden, toen hij minister van Justitie Reno om toestemming vroeg zijn onderzoek naar de Lewinsky-affaire uit te breiden.

Lowell beschuldigde Starr er verder van dat zijn medewerkers Monica Lewinsky er aanvankelijk van hebben weerhouden contact te zoeken met een advocaat. De speciale aanklager hield vol dat zijn team niets onwettigs had gedaan. Starr erkende wel dat zijn team Lewinsky flink onder druk had gezet, omdat zij immers verdacht werd van een 'ernstige misdaad': het plegen van meineed.

De speciale aanklager wist zich redelijk goed overeind te houden onder de aanvallen .

De hoorzitting, die wordt gehouden in de zaal waar ook Watergate-hoorzittingen tegen president Nixon plaatsvonden, begon al meteen met een felle schermutseling tussen de Democraten in de commissie en de Republikeinse voorzitter, Henry Hyde. De Democraten betichtten de Republikeinen ervan dat zij Clinton in feite al veroordeeld hadden, maar Hyde legde hun meteen het zwijgen op.

De belangrijkste Democraat in de commissie, John Conyers, klaagde dat de commissie van meet af aan partijdig te werk was gegaan. Hij deed Starr af als een 'door de overheid betaalde sekspolitieman die miljoenen dollars heeft uitgegeven om een ontrouwe echtgenoot te betrappen'.

Conyers hekelde ook Starrs aanpak, zoals zijn besluit Monica Lewinsky te verhoren over haar relatie met Clinton. 'Het is onaanvaardbaar om moeders te dwingen tegen hun dochters te getuigen', zei hij.

In een ruim twee uur durende verklaring verdedigde Starr zich tegen het verwijt dat zijn onderzoek vooral op het seksleven van de president gericht was. Hij hamerde erop dat het niet om Clintons relatie met Monica Lewinsky ging, maar om het 'belemmeren van de rechtsgang, meineed en machtmisbruik'.

'Het bewijsmateriaal duidt erop dat de president herhaaldelijk heeft geprobeerd de rechtsgang in de Jones-zaak en het onderzoek van de Grand Jury te belemmeren. Dat is geen privé-zaak', aldus de speciale aanklager.

Starr klaagde dat het Witte Huis een media-oorlog tegen hem en zijn medewerkers heeft gevoerd om hen af te schilderen als rechtse fatsoensrakkers. 'Iedereen die suggereert dat de vrouwen en mannen van ons kantoor hebben genoten van dit onderzoek, heeft het verkeerd', zei hij.

Opvallend was dat Starr erkende dat het onderzoek van zijn team naar andere schandalen, zoals de Travelgate-zaak en het schandaal rond de FBI-dossiers, geen bewijzen tegen Clinton heeft opgeleverd. Maar hij beschuldigde Clinton er wel van dat hij ook het onderzoek naar deze affaires stelselmatig heeft geprobeerd te saboteren. Zo suggereerde hij dat het Witte Huis Webster Hubbell, een voormalige collega van Hillary Clinton, aan lucratieve opdrachten geholpen had in een poging zijn zwijgen te kopen over het financiële Whitewater-schandaal.

Starrs verlate onthulling dat zijn team niets strafbaars had ontdekt in de Travelgate-zaak en de kwestie van de FBI-dossiers, lokte een boze reactie uit van de Democraat Barney Frank. Hij vroeg zich af waarom Starr dat niet vóór de verkiezingen had gemeld in zijn rapport aan het Congres, hoewel zijn medewerkers al maanden geleden tot die conclusie blijken te zijn gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden