Nieuws

Democraten met winst in Arizona een zetel dichter bij meerderheid in de Senaat

De Democratische senator Mark Kelly heeft de verkiezing in de staat Arizona gewonnen. Hij versloeg zijn Republikeinse tegenstander Blake Masters, die werd gesteund door Donald Trump. Democraten en Republikeinen zijn in de VS nog steeds verwikkeld in een nek-aan-nekrace om controle over de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Michel Maas
Senator Mark Kelly (Democraten) spreekt supporters toe tijdens de verkiezingen op 8 november.  Beeld AFP
Senator Mark Kelly (Democraten) spreekt supporters toe tijdens de verkiezingen op 8 november.Beeld AFP

Met de overwinning van Kelly hebben de Democraten nog maar één zetel nodig voor een meerderheid in de 100 zetels tellende Senaat. Democraten en Republikeinen hebben nu beide 49 zetels. De doorslaggevende zetel kan komen uit Nevada, waar de stemmen zaterdagochtend nog werden geteld.

Als de Democraten verliezen in Nevada, valt de definitieve beslissing over de Senaatsmeerderheid op 6 december. Op die dag wordt in Georgia opnieuw gestemd omdat geen van de twee kandidaten daar meer dan de helft van de stemmen wist te halen. Als beide partijen uiteindelijk 50 zetels winnen, hebben de Democraten toch de meerderheid in de Senaat omdat in dat geval de stem van vicepresident Kamala Harris meetelt, en de doorslag geeft.

In Arizona bleek de marge tussen de winnaar en de verliezer uiteindelijk toch groter dan aanvankelijk werd verwacht. Kelly – een oud-straaljagerpiloot en -astronaut – voerde een verbeten campagne waarin hij op onderdelen afstand nam van het beleid van president Joe Biden, wiens populariteit in Arizona was gedaald.

Kelly wist de overwinning binnen te halen door onder meer op het gebied van immigratie een handreiking te doen naar het conservatievere deel van de kiezers. Toen 83 procent van de stemmen was geteld, had Kelly een niet meer in te halen voorsprong van 5,7 procentpunten.

Ook in de strijd om het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse Congres, worden de stemmen nog geteld. Het Huis telt 435 zetels, daar zijn dus 218 zetels nodig voor een meerderheid. De Republikeinen hebben er inmiddels 211 en de Democraten 203, maar de Democraten hebben volgens de analyses in Amerikaanse media nog steeds een goede kans op de overwinning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden