Democraten kwaad over respijt voor Libby

De Democratische presidentskandidaten aarzelden geen moment toen het nieuws over de strafvermindering van I. Lewis Libby naar buiten kwam....

Op de Democraten-op-campagnepad werkte dit als een rode lap op een stier. ‘Deze gasten denken dat ze boven de wet staan’, stelde senator Joseph Biden. Zijn collega Barack Obama ontwaarde ‘de politiek van cynisme en verdeeldheid’ en ‘een regering die zichzelf en haar ideologie voortdurend boven de wet stelt’. Kandidaat John Edwards zag in Bush ‘een president met een klinisch onvermogen om te begrijpen dat vergissingen gevolgen hebben’. En Hillary Clinton: ‘Vriendjespolitiek en ideologie gaan boven competentie en gerechtigheid.’

Boven de wet staat Bush niet met zijn besluit om Libby, die luistert naar de bijnaam ‘Scooter’, respijt te geven. Sterker, de president had het constitutionele recht om de oud-adviseur van vicepresident Cheney volledige gratie te verlenen en de veroordeling ongedaan te maken. Bush deed dit niet. Hij gaf alleen strafvermindering, zodat Libby de cel ontwijkt, maar als een veroordeelde crimineel te boek blijf staan.

Elke president strijkt vele malen over zijn hart, een precedent dat ontbrak in de reacties van Bush’ opponenten. Neem Bill Clinton. De Democraat verleende in acht jaar maar liefst 457 keer gratie of strafvermindering. De Democraat Jimmy Carter: 563 maal in vier jaar. Bush is minder vergevingsgezind: 118 mensen ontvingen een pardon of verlichting van de straf. In Libby’s geval omdat Bush de celstraf ‘buitensporig’ achtte. Experts meldden dat de gemiddelde Amerikaan die voor meineed en ‘obstructie’ wordt veroordeeld, een soortgelijke straf krijgt.

De zaak was gepolitiseerd. Libby had niet direct te maken met de politiek-gemotiveerde onthulling van de identiteit van een CIA-agente, waar een of meerdere kabinetsleden achter zaten. Maar Cheneys adviseur was voor opponenten een symbool voor de leugens rond ‘Irak’. Aan de andere kant van het spectrum werd Libby gezien als slachtoffer. Het onderzoek naar het ‘CIA-lek’ zou een heksenjacht zijn geweest, met Libby als kop van Jut.

Op conservatieve opiniepagina’s wordt al geruime tijd gepleit voor een algeheel pardon. The Wall Street Journal gisteren: ‘Libby verdiende beter van de president wiens beleid hij trachtte te verdedigen toen anderen op de vlucht waren geslagen.’ Maar conservatieve presidentskandidaten steunden Bush. ‘Een redelijke beslissing’, vond Rudolph Giuliani.

Bush zei gisteren dat hij pal achter zijn besluit staat. Eerder had zijn woordvoerder, Tony Snow, de strafvermindering verdedigd. In een spervuur van kritische vragen benadrukte Snow dat Libby een boete van een kwart miljoen dollar moet betalen, twee jaar voorwaardelijk kreeg en een veroordeling op zijn naam heeft staan. Meer dan ‘een tik op de vingers’, vond Snow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden