Democraten: Bush knoeit met boekhouding

De Democraten beschuldigen de regering-Bush van het toepassen van boekhoudkundige trucs om het overschot op de begroting, dat als sneeuw voor de zon wegsmelt, groter te laten lijken dan het is....

Op die manier wil Bush volgens hen verhullen dat de gigantische belastingverlaging die hij dit voorjaar door het Congres joeg, aan de reserves voor de sociale verzekeringen begint te knagen. Bush verzekerde destijds dat het overschot groot genoeg was om belastingen te verlagen en tegelijkertijd de reserves voor Social Security, de Amerikaanse AOW, in stand te houden. Bush beloofde dat zijn regering van de Social Security-pot zou afblijven.

Het Congres en het Witte Huis hadden afgesproken dat het overschot op de uitgaven voor de sociale voorzieningen zou worden gereserveerd voor het opvangen van de extra kosten, als de babyboomers-generatie met pensioen gaat. Volgens de Democraten zijn de belastinginkomsten echter zo gedaald, dat de regering die belofte niet meer kan houden.

Aanvankelijk ging de regering ervan uit dat het begrotingsoverschot over het lopende jaar 281 miljard dollar zou bedragen. Maar volgens nieuwe schattingen van het begrotingsbureau van het Congres zal het bij 153 miljard blijven.

De Republikeinen betogen dat de tegenvallende belastinginkomsten het gevolg zijn van de economische neergang, maar volgens de Democraten speelt de belastingverlaging ook mee. Deze maand krijgen vrijwel alle Amerikaanse belastingbetalers een cheque van driehonderd dollar terug van de fiscus.

De Democraten betogen dat er nu precies gebeurt waarvoor zij hadden gewaarschuwd: dat het Congres er achteraf achter zou komen dat de belastingverlaging was gebaseerd op veel te rooskleurige voorspellingen. Volgens de Republikeinen is de belastingverlaging juist nodig om de stagnerende economie een extra prikkel te geven.

President Bush' woordvoerder Ari Fleischer voorspelde dat het overschot dit jaar op 160 miljard zal uitkomen. 'Zelfs met de economische neergang krijgen we het op een na grootste overschot uit de geschiedenis', stelde hij vast.

Volgens de Democraten is het overschot alleen maar te danken aan het verschil tussen de bijdragen aan het Social Security-fonds en de sociale uitgaven. Maar door een andere methode van rekenen te gebruiken heeft het Witte Huis volgens hen buiten die post nog enkele extra miljarden weten te 'vinden'.

De Democraten zetten ook vraagtekens bij de voorspelling van het Witte Huis dat de economische groei volgend jaar bijna twee keer zo groot zal uitvallen als dit jaar. Het Witte Huis voorspelt dat de groei 3,2 procent zal bedragen tegenover 1,7 procent dit jaar.

Dat is veel hoger dan de meeste onafhankelijke economen voorspellen. Zij komen volgens een recente peiling uit op een gemiddelde van 2,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden