Democraat scoort goed in race die wordt gezien als referendum over Trump

In een tussentijdse Congresverkiezing die wordt gezien als een referendum over president Trumps eerste maanden, is een Democraat er woensdag in Georgia nog nét niet in geslaagd een Republikeinse parlementszetel af te pakken. Met bijna alle stemmen geteld stond Jon Ossoff vanochtend op 48,3 procent. De Democraat versloeg alle Republikeinse kandidaten in het conservatieve kiesdistrict dat al decennialang veilig in handen is van de Republikeinse Partij.

Redactie
Jon Ossoff viert zijn goede score. Beeld getty
Jon Ossoff viert zijn goede score.Beeld getty

Ossoffs kansen zijn nog niet verkeken. In een tweede ronde in juni moet de jonge documentairemaker, die campagne voerde met de slogan 'Maak Trump Woest', het opnemen tegen de Republikeinse politicus Karen Handel.

Zij staat nu op 19,5 procent, met 185 van de 210 stembureaus geteld. Als Ossoff de helft van de stemmen had gewonnen was een tweede ronde niet nodig geweest. De tussentijdse verkiezing vindt plaats omdat het Republikeinse Congreslid Tom Price, die het kiesdistrict in de noordelijke buitenwijken van Atlanta vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden, minister van Gezondheid is geworden.

Osoffs goede score is opmerkelijk omdat een Democraat het al sinds de jaren zeventig niet is gelukt het kiesdistrict te winnen. De jonge Democraat vierde de uitslag daarom als een grote overwinning.

Ossoff was door Trump de afgelopen weken fel aangevallen. De president viel hem met name op Twitter aan omdat hij een ouderwetse liberaal zou zijn die de belastingen wilde verhogen en criminelen en illegale immigratie niet hard wilde aanpakken. 'Wij hebben de verwachtingen gelogenstraft', zei de 30-jarige Ossoff nadat duidelijk werd hoeveel stemmen hij had gewonnen. 'Deze verkiezing ging over de gemeenschap waarin wij willen leven. Over het soort land waarin wij geloven.'

Trump presenteerde de uitslag echter als een nederlaag voor de Democraten. 'Grote Republikeinse overwinning in Georgia', twitterde de president. 'Blij dat ik kon helpen.'

Trump en oorlog

Noord-Korea hoeft zich voorlopig niet druk te maken om de 'armada van oorlogsschepen' die president Trump laat opstomen naar Zuid-Korea. Ruim een week nadat het Pentagon het vliegdekschip USS Carl Vinson en zijn drie escorteschepen opdracht gaf Singapore te verlaten en snel koers te zetten naar Koreaanse wateren, blijken ze het opvallend rustig aan te doen. Lees dit artikel over de psychologische oorlogsvoering van Trump.

Verdeeldheid

Na het vertrek van de Republikeinse Price roken de Democraten hun kans, vanwege de roerige maanden sinds Trumps beëdiging. Ze waren ook gesterkt door Trumps matige score in het kiesdistrict in de presidentsverkiezingen. Hij versloeg Hillary Clinton toen met slechts één procent, ondanks de Republikeinse overmacht in het district.

Omdat Ossoff zich presenteerde als dé anti-Trumpkandidaat, kreeg hij steun van Democraten uit het hele land. Hij haalde in de eerste drie maanden acht miljoen dollar op voor zijn campagne, grotendeels afkomstig van donors buiten Georgia. Ook sloten vrijwilligers uit andere delen van het land zich bij hem aan om de Republikeinse concurrenten te verslaan.

Verdeeldheid

De Democraat profiteerde verder flink van de verdeeldheid onder de Republikeinen. Onder de 18 kandidaten waren 11 Republikeinen. Een deel zei Trump te steunen maar andere kandidaten hielden zich op veilige afstand van de president. Tekenend was dat Handel, een voormalige gedeputeerde voor Binnenlandse Zaken van Georgia, Trump niet eens noemde woensdag in haar toespraak.

Als Ossoff in juni wint, zal het de verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden niet veranderen. De Republikeinen hebben zowel in het Huis als de Senaat de meerderheid. Wint hij echter, dan kan het Trumps positie onder de Republikeinse Congresleden verzwakken. Het kan ze aanmoedigen om zich kritischer op te stellen tegenover de president. Sinds zijn inauguratie is Trump qua populariteit niet boven de vijftig procent gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden