NieuwsVS

Democraat Ilhan Omar biedt excuses aan voor ‘antisemitische’ uitspraken

De Democraat Ilhan Omar, een van de eerste twee moslima’s in het Amerikaanse parlement, heeft maandag haar excuses aangeboden voor uitspraken die als antisemitisch werden bestempeld. Zij deed dit nadat Democratische leiders haar hadden opgeroepen direct afstand te doen van haar opmerkingen.

Stieven Ramdharie
Ilhan Omar vorige week bij de State of the Union van president Trump.  Beeld AP
Ilhan Omar vorige week bij de State of the Union van president Trump.Beeld AP

Het is de tweede keer in een maand dat Omar (38), die van Somalische afkomst is, wordt beschuldigd van antisemitisme. Dit keer had ze onder andere in een tweet geschreven dat de machtige Amerikaanse lobbygroep Aipac Congresleden betaalde om Israël te steunen.

Deze pro-Israëlgroep, die zich inzet voor versterking van de relatie met Israël, behoort al decennialang tot de machtigste lobbyisten in Washington. Ook had ze instemmend gereageerd op een tweet van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald die zich verbaasde over oproepen van Republikeinen om Ilhan en haar collega Rashida Tlaib te straffen voor hun kritiek op Israël. Beide moslima's werden in november gekozen.

‘Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel tijd Amerikaanse politici besteden aan het verdedigen van een land, zelfs als dat betekent dat het recht op vrije meningsuiting van Amerikanen moet worden aangevallen’, aldus Greenwald. In een tweet deed Omar de suggestie dat alles draaide om het geld van rijke Joodse Amerikanen. Zij verwijderde later deze opmerking.

Op maandag trok Omar het boetekleed aan. ‘Antisemitisme is reëel en ik ben er dankbaar voor dat Joodse bondgenoten en collega’s mij wijzen op de pijnlijke geschiedenis van antisemitische vooroordelen’, aldus het Congreslid. Maar president Trump vond haar excuses ‘onvoldoende'. Trump: ‘Ze moet zich schamen.’

‘Aanstootgevend’

Bij zowel Democraten als Republikeinen waren de uitspraken van Omar direct niet in goede aarde gevallen. De parlementariër maakt deel uit van een nieuwe lichting Democratische Congresleden die de partij volgens critici een meer linkse, activistische kant opduwen.

‘Het gebruik van antisemitische vooroordelen en vooringenomen uitspraken over mensen die Israël steunen is aanstootgevend’, aldus Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. ‘Wij veroordelen deze opmerkingen en wij roepen haar onmiddellijk op om haar excuses aan te bieden voor deze pijnlijke uitspraken.’

Een andere Democraat, voorzitter Eliot Engel van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, zei geschokt te zijn ‘om te horen dat een Congreslid antisemitische uitspraken gebruikt over ‘Joods geld’. Hillary Clintons dochter Chelsea kondigde aan snel te gaan praten met Omar.

Voordat de Democratische leiders Omar hadden opgeroepen haar verontschuldigingen aan te bieden, had Aipac het Congreslid ook bekritiseerd. ‘Wij zullen op geen enkele wijze van ons belangrijke werk worden afgehouden door onrechtmatige aanvallen’, aldus de organisatie die veel invloed heeft onder zowel Republikeinen als onder Democraten.

Omar heeft Israël in de afgelopen jaren aangevallen voor de behandeling van de Palestijnse bevolking in Gaza en op de Westbank. Zij steunde onder andere een campagne in de VS van activisten bedoeld om druk op Israël uit te oefenen middels boycotmaatregelen, sancties en vermindering van de Amerikaanse investeringen.

In dezelfde tweet waarin Omar haar excuses aanbood, liet ze overigens doorschemeren dat zij niet van plan is om te stoppen met haar kritiek op Israël. ‘Ik luister en leer, maar blijf standvastig', aldus het Congreslid.

Vorig jaar, tijdens de verkiezingscampagne, werd Omar ook beschuldigd van antisemitisme nadat een tweet uit 2012 was opgedoken. ‘Israël heeft de wereld gehypnotiseerd, moge Allah de mensen wakker maken en ze helpen om te zien wat voor kwaadaardige dingen Israël doet’, schreef ze na Israëlische luchtaanvallen op Gaza. Nadat haar deze maand erop werd gewezen dat Joden in de geschiedenis werden neergezet als ‘hypnotische samenzweerders’, bood ze haar excuses aan.

Wie is Ilhan Omar?

Hier komt het eerste Somalisch-Amerikaanse Congreslid vandaan: ‘Little Mogadishu’ in Minneapolis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden