Democraat claimt meeste steun in parlement Chuan moet Thailand redden uit geldcrisis

Na een week vol politiek theater is de Thaise oppositieleider Chuan Leekpai erin geslaagd een regeringscoalitie te formeren. Chuan, favoriet bij zakenlieden en democraten, neemt de macht over van de door de economische crisis in diskrediet geraakte generaal Chavalit Yongchayiudh, die begin deze week zijn aftreden aankondigde....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

BANGKOK

De Democraten kondigden gistermiddag op een speciaal belegde persconferentie aan dat ze met de steun van overgelopen kamerleden een coalitie van acht partijen kunnen vormen, die in het parlement over 210 van de 393 zetels beschikt. De parlementsvoorzitter zal naar verwachting vanmiddag nagaan of ze inderdaad voldoende steun genieten.

De twee belangrijkste partijen in de demissionaire regering gaven gisteren hun nederlaag toe. De overwinning van de Democraten maakt een einde aan een week waarin de Thaise politiek zich van zijn slechtste kant heeft getoond, met geheime rendez-vous, onwaarschijnlijke bondgenootschappen en gebroken beloftes.

Gisteren bereikte de spanning in Bangkok een hoogtepunt, met onderhandelingen op verschillende plekken tegelijk. 's Ochtends beweerden beide kampen nog over voldoende steun te beschikken. De media riepen spraken verbijsterd schande van 'de grootste farce ooit vertoond' (zoals de Engelstalige krant The Nation het verwoordde) en waarschuwden dat de buitenlandse bankiers Thailand niet meer serieus zouden nemen.

Maar de verlossende aankondiging van gistermiddag werd op de beurs met gejuich ontvangen. Terwijl overal in Azië de aandelenkoersen nieuwe dieptepunten bereikten, steeg de index in Bangkok met ruim 3 procent.

De onkreukbare Chuan Leekpai, die kundige economen in zijn team heeft, staat voor de moeilijke taak om Thailand uit de ernstigste economische malaise van de afgelopen decennia te halen. 'Ik ben me er heel goed van bewust dat het publiek zo snel mogelijk een herstel van de economie wil', zei hij gisteren.

Demissionair premier Chavalit had zich onmogelijk gemaakt bij ondernemers en democraten omdat hij weigerde de maatregelen te treffen die het IMF verlangt in ruil voor een reddingspakket van bijna 35 miljard gulden. Zijn coalitie durfde de gevestigde belangen niet aan te pakken en schrok terug voor een kleine verhoging van de benzineaccijns.

De bezwering van de economische crisis behelst in Thailand evenwel zo'n scala aan impopulaire maatregelen, dat echte realpolitiker zich maar beter op de achtergrond kunnen houden. Maar de beloning voor het puinruimen is groot. Deze overgangsregering heeft de meevaller dat ze de verkiezingen van begin volgend jaar mag organiseren, die onder een nieuwe grondwet worden gehouden. Aangenomen wordt dat de invulling van de vele onzekerheden in het nieuwe politieke stelsel de regering tot voordeel zal strekken.

De 59-jarige Chuan Leekpai is de langst dienende democratisch gekozen premier in de Thaise geschiedenis. Hij kwam aan het bewind na de democratische revolutie van 1992, maar trad in 1995 af na een onnozel schandaal over een landhervorming op het toeristeneiland Phuket.

Hoewel hij geen doortastende besluitvormer is, heeft Chuan zich doen kennen als een integere doorzetter, die een talent heeft om de juiste man op de juiste plek te benoemen. In het door corruptie en vriendjespolitiek verziekte politieke klimaat van Thailand is dat een gezonde uitzondering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden