Demmink onder ede van ontucht beschuldigd

Een jongen die destijds prostituee werkte, heeft vandaag onder ede verklaard dat hij eind jaren 80 toen hij vijftien jaar was, oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink als klant heeft gehad. Dat zei hij tijdens een voorlopig getuigenverhoor voor de onderzoeksrechter in Utrecht. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Harro Knijff, advocaat van Joris Demmink, vandaag in de rechtbank. Beeld anp

De getuige beweert dat Demmink hem op een vrijdagavond in de auto in Amsterdam heeft ontvangen. Ze hebben zich vervolgens met voornaam aan elkaar voorgesteld.

De prostitué heeft toen zijn leeftijd aan Demmink verteld. Daarna heeft hij seksuele handelingen bij de vroegere topman van Justitie in zijn auto gedaan, vertelde de getuige. De jongen kreeg daarvoor naar eigen zeggen 250 gulden.

Toen kende de getuige de achtergrond van 'Joris' nog niet. 'Ik wist wel dat hij belangrijk was.' Dat had hij van de betrokken tussenpersoon gehoord, een professor van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Demmink gaf aan dat hij de jongen vaker wilde zien. Precies een week later pikte Demmink hem opnieuw op, aldus de getuige. 'Hij wilde toen gelijk naar Den Haag. Dat wilde ik niet en ik mocht ook niet uit Amsterdam van mijn pooier.'

Er ontstond een woordenwisseling, waarna de jongen uitstapte. Er is geen seksueel contact geweest tijdens de tweede ontmoeting, stelt de getuige. 'Daarna heb ik hem niet meer gezien.'

Balkje
Het kwartje dat 'Joris' Joris Demmink de topman van het ministerie van Justitie was, viel pas in 2003. Dat gebeurde na het lezen van een verhaal over jongensprostitutie in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, verklaarde hij. Hoe dat kwam, kon hij niet goed beantwoorden. 'Maar ik weet voor 100 procent zeker dat het Joris Demmink was die in de bewuste auto zat. Bij het artikel stond een foto van Demmink met een balkje voor zijn ogen.'

Het voorlopig getuigenverhoor is aangevraagd door de Roestige Spijker, een stichting die zich erop toelegt de onderste steen boven te krijgen over het vermeende kindermisbruik door de nu 66-jarige gepensioneerde Demmink. Het gonst al jaren van de geruchten over seksuele escapades van deze oud-topman van Justitie. Hij zou een voorliefde voor tieners aan de dag hebben gelegd en zijn machtspositie hebben misbruikt.

Morgen worden twee rechercheurs ondervraagd. Zij onderzochten jongensprostitutie in Amsterdam en kwamen daarbij de naam van Demmink tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.