Demmink: ik heb nooit seks gehad met jonge jongens

Joris Demmink heeft nooit seksuele contacten gehad met jonge jongens of zich in jongensbordelen begeven. Dat zei de oud-justitietopman vrijdagochtend tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een zaak die draait om een vermeend pedonetwerk van hooggeplaatste ambtenaren, waarvan hij in de jaren tachtig en negentig deel zou hebben uitgemaakt.

Joris Demmink komt aan bij de rechtbank voor de Rolodexzaak. Beeld ANP

Volgens Volkskrantverslaggeefster Kaya Bouma, die aanwezig is bij de Amsterdamse rechtbank, duurde het verhoor circa twintig minuten 'en ontkende Demmink alles, zoals hij al jaren doet'. Wat Demmink wel toegaf, was dat hij een relatie heeft gehad met de Hongaarse pornoacteur Libor Ctvrlik. Dit ontkende hij tot op heden.

Het verhoor werd gehouden op verzoek van voormalig prostitué Bart van Well. Hij claimt Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad. De inmiddels gepensioneerde Demmink wordt al jaren in verband gebracht met het misbruik van minderjarige jongens. Hij heeft altijd ontkend.

Verklaring rechercheur

Een betrokken rechercheur zei vrijdag voor de rechtbank dat het zogeheten Rolodexonderzoek, waarin onder meer drie collega-officieren werden verdacht van misbruik van minderjarige jongens, is stopgezet toen duidelijk werd dat Demmink erbij betrokken was. Volgens de rechercheur had hij nooit eerder meegemaakt dat 'een dergelijk zwaar opgetuigd onderzoek' halverwege werd gestopt. Ook voormalig officier van justitie Fred Teeven was aanwezig toen werd aangekondigd dat het onderzoek werd stopgezet.

Als officier van justitie was Teeven betrokken bij het geheime Rolodexonderzoek. Tot grote frustratie van de betrokken rechercheurs lekte het onderzoek vroegtijdig uit en zijn de verdenkingen nooit bewezen.

Teeven verklaarde twee maanden geleden nog tegenover de rechtbank in Amsterdam dat Demmink eind jaren negentig überhaupt geen verdachte was in het Rolodexonderzoek.

Hoge heren trekken de aandacht in het pedo-verhoor

Verslaggever Toine Heijmans was bij het eerste verhoor van Fred Teeven. Dit zijn zijn bevindingen. (+)

Fred Teeven komt aan bij de rechtbank om te getuigen in de zaak rondom Demmink. Teeven leidde in 1998 als officier van justitie het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar een pedofielennetwerk, waar onder anderen Demmink deel van zou hebben uitgemaakt. Beeld ANP

Vervolging

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie dat een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink inmiddels is afgerond. Het werk van de rijksrecherche richtte zich op zijn mogelijke betrokkenheid halverwege de jaren negentig bij de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije. Ook werd een zogenoemd oriënterend feitenonderzoek ingesteld waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink, ook in Nederland, zijn onderzocht. Het OM besluit naar verwachting deze maand of Demmink wordt vervolgd.

Joris Demmink (links) voor de rechtbank tijdens een eerdere zitting. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Teeven

VVD-Kamerlid Fred Teeven maakte vorige week eveneens bekend dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van de rechtbank om hem onder ede te laten getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.