Deltavariant in zeker 85 landen, Israël voert opnieuw mondkapjesplicht in

De coronacijfers van vrijdag: De besmettelijkere deltavariant komt nu op alle continenten voor en in steeds meer landen wordt deze variant meer aangetroffen dan alle andere. Vanwege oplopende besmettingscijfers zijn mondkapjes nu weer verplicht in Israël.

Semina Ajrovic en Serena Frijters
Een vrouw op het strand van Tel Aviv, met een mondkapje op. Beeld Reuters
Een vrouw op het strand van Tel Aviv, met een mondkapje op.Beeld Reuters

De besmettelijkere deltavariant van het coronavirus is in zeker 85 landen aangetroffen. Eind mei zagen nog maar 53 landen deze mutatie terugkomen in hun steekproeven, in april slechts 17. Dit blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en onderzoeksinstituut Gisaid. De meeste Europese landen hebben al besmettingen met de variant gerapporteerd, en ook op andere continenten gaat de verspreiding snel. De nieuwe variant is tot in Nieuw-Zeeland aangetroffen. De hoofdstad Wellington heeft het risiconiveau begin deze week verhoogd, nadat een besmette reiziger uit Australië de stad had bezocht. Meerdere wijken in de Australische stad Sydney gaan een week in lockdown vanwege zorgen om de variant.

In Rusland en Indonesië is de deltavariant nu dominant, het aantal gemelde besmettingen neemt daar sterk toe. De variant heeft al langer de overhand in het Verenigd Koninkrijk en Portugal. In Afrika kampen Zuid-Afrika en Kenia met oplopende besmettings- en ziekenhuiscijfers. De deltavariant wordt ook in deze landen gezien als oorzaak van de nieuwe golf.

Uit een standaard coronatest blijkt niet om welke variant het gaat, dat is alleen te zien bij het zogeheten ‘sequencen’. In veel landen gebeurt dat niet, of slechts op kleine schaal. Mogelijk is de deltavariant dus al in meer landen aanwezig.

Mondkapjes opnieuw verplicht in Israël

In Israël zijn mondkapjes opnieuw verplicht in binnenruimten. Begin juni waren er dagelijks nog maar enkele tientallen positieve testen. Nu loopt het aantal meldingen weer op naar zo’n 200 per dag. Dat is niet veel, maar het is wel een snelle toename. Voor de gezondheidsautoriteiten, die de deltavariant vrezen, reden om de mondkapjesplicht weer in te voeren die anderhalve week geleden juist was opgeheven. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in Israël werden vaak ruim 10 duizend besmettingen per dag gemeld. Na een snelle vaccinatiecampagne nam het aantal snel af. De recente toename leidt nog niet tot veel meer ernstig zieken, de ziekenhuisbezetting blijft laag.

Alleen voor print:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden