Delta wil subsidie voor houtverbrander

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil zijn kolencentrale in Borssele ombouwen tot een houtverbrander en wil daarvoor een miljard euro subsidie. Tegenstanders vrezen dat dat ten koste gaat van wind- en zonne-energie.

AMSTERDAM - Delta wil voor de ombouw van zijn oude kolencentrale, die naast de kerncentrale Borssele staat, een beroep doen op de grote subsidiepot voor duurzame energie, de SDE+. Het bedrijf lijkt een maas in de wet te hebben ontdekt waardoor het volgens bronnen bij het ministerie van Economische Zaken aanspraak kan maken op naar schatting 900 miljoen euro subsidie.


Dat zou een fors beroep doen op de totale middelen (3 miljard euro) voor de stimulering van groene energie. Doordat er waarschijnlijk ook veel geld gaat naar de bijstook van biomassa in andere kolencentrales, vreest onder meer het energiebedrijf Eneco dat er weinig geld overblijft voor windparken op zee.


De kolencentrale in Borssele (voor 70 procent van Delta, voor 30 procent van RWE/Essent) zou vanwege het lage rendement en de recentelijk geïntroduceerde kolenbelasting gesloten worden. Delta vatte het plan op om hem voortaan voor 100 procent te laten draaien op biomassa, houtsnippers uit Amerikaanse en Oost-Europese bossen.


Voor de benodigde investeringen en de inkoop van de houtsnippers heeft Delta wel voor een periode van tien jaar zo'n 900 miljoen euro subsidie nodig. Daarvoor zou het bedrijf een beroep willen doen op de SDE+ regeling, die donderdag werd opengesteld.


De vraag is of die subsidieregeling daarin voorziet. De betreffende wetsartikelen zijn onduidelijk. Volgens bronnen op het ministerie maakt Delta juridisch wel degelijk een kans.


GroenLinks stelt de manoeuvre dinsdag bij minister Kamp (Economische Zaken) aan de orde tijdens het vragenuurtje. Volgens de partij worden op deze manier oude centrales in de lucht gehouden en komt daadwerkelijke vergroening niet van de grond. Want, is het argument, de centrales houden op met biomassa verbranden zodra de subsidie stopt - terwijl windmolens ook daarna blijven draaien.


Voor Nederland is de bijstook van biomassa in kolencentrales een belangrijke manier om de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 te halen. De bomen die in de centrales worden opgestookt hebben tijdens hun leven CO2 opgenomen, waardoor ze dus in theorie niet bijdragen aan het broeikaseffect. Omdat de bijstook van biomassa goedkoper is dan bijvoorbeeld windmolens op zee, komt deze manier van groenestroomproductie als eerste in aanmerking voor subsidie.


Milieuorganisaties zien dat met lede ogen aan. Volgens hen komt bij de verbranding van de houtsnippers gewoon CO2 in de lucht en moet nog maar worden afgewacht of er voor de verbrande bomen nieuwe bomen in de plaats komen (die de CO2 weer uit de lucht kunnen halen).


'De subsidieregeling SDE+ moet worden veranderd zodat deze niet kan worden leeggeroofd voor een oplossing die een duurzame economie niet dichterbij brengt', zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).


Delta was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden