Deloitte staakt controle financiën Zuid-Holland

AMSTERDAM Negen jaar heeft de liefde geduurd, maar het is helemaal uit tussen Deloitte en de provincie Zuid-Holland. Het accountantskantoor moet er niet aan denken de komende jaren de jaarrekening van de provincie te controleren....

Eind vorige maand stuurde Deloitte een gepeperd schrijven naar Provinciale Staten van Zuid-Holland. In vier kantjes zette de accountant uiteen waarom er niet werd meegedongen naar een nieuw contract voor het controleren van de financiën van de provincie.

Volgens Deloitte heeft Zuid-Holland de zaakjes financieel niet op orde. Stukken komen te laat binnen, afspraken worden niet nagekomen, en de interne controle in Zuid-Holland zou rammelen. Een aantal Deloitters zou wegens de daaruit voortvloeiende werkdruk uit het controleteam Zuid-Holland zijn gestapt.

Bij de provincie kwam de brief van Deloitte als een volslagen verrassing. ‘De samenwerking was wat ons betreft een stuk minder negatief’, schrijft commissaris van de koningin Jan Franssen aan de Leden van Provinciale Staten. In dezelfde brief probeert Franssen de verwijten te weerleggen en herinnert hij fijntjes aan het feit dat Deloitte veel extra uren declareerde bij het nalopen van de provinciale financiën.

Deloitte kwam in 1999 in beeld in Zuid-Holland, vlak na de geruchtmakende Ceteco-affaire. Daarbij verloor de provincie (gecontroleerd door een andere accountant) miljoenen door riskante en ongeoorloofde transacties met overheidsgeld.

‘Wij hebben ons steeds gerealiseerd dat de Provincie Zuid-Holland gezien de gebeurtenissen in 1999 in het bijzonder in de belangstelling stond op het gebied van financieel beheer en verslaggeving’, aldus Deloitte.

De Ceteco-affaire is niet het enige dat Deloitte en Zuid-Holland bindt. Franssen was tot 2006 lid van de Raad van Advies van een bedrijfsonderdeel van de consultancyafdeling van Deloitte.

Reden voor een lijmpoging? Juist niet, zegt de commissaris. ‘Daar wil ik heel zuiver in zijn. Ik heb nooit iets met de accountancy-tak te maken gehad. En bovendien: de club waar ik bij betrokken was, hoort sinds 2006 niet meer bij Deloitte.’

Merijn Rengers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden