Delia (3)

Een kennis uit Londen, dertiger, vertelt hoe hij dankzij Delia Smith culinair is gevormd. 'Ze zegt niet alleen wat je moet doen, maar ook dat je halverwege niet moet wanhopen omdat het gerecht in dat stadium altijd een knoeiboel lijkt.' Er is volgens hem maar één nadeel....

Delia Smith heeft de Britse middenklasse leren koken. Van nul af: critici vinden het maar niks dat ze in haar eerste tv-kookboek (The Complete Cookery Course, waarvan in twintig jaar bijna vier miljoen exemplaren zijn verkocht) ook uitlegde hoe je een ei kookt.

Maar velen volgen haar aanwijzingen blind. Omdat de recepten altijd kloppen, je er niks aan kunt verknoeien en de gerechten zonder uitzondering heerlijk zijn. Volgens de fans verstaat Delia de kunst om keukentechnieken zó uit te leggen dat je je geen rund voelt. Haar boodschap is geruststellend: 'Wat ik kan koken, kan iedereen koken.'

Als je maar luistert naar tante Delia, wier recepten grondig zijn getest. Toen in 1995 Delia Smith's Summer Collection verscheen, schreef The Guardian: 'Als je een afgrond moest oversteken via een touwbrug, zou je het halen wanneer Delia je vanaf de overkant verstandige adviezen toeschreeuwde.'

Uit de onlangs verschenen Nederlandse vertaling, Zomergerechten, een simpel en lekker voorgerecht voor 4 personen. Geroosterde paprika's uit Piemonte: 4 grote rode paprika's (groene zijn ongeschikt), 4 middelgrote tomaten, 8 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt, 2 teentjes knoflook, 8 dessertlepels koudgeperste olijfolie, versgemalen zwarte peper, klein bosje verse basilicum, plus een stevige lage braadslee van 30 bij 40 cm (in een ovenschaal met te hoge randen krijgen de paprika's geen mooie knapperige randjes).

Zet de oven op 180'C. Halveer de paprika's in de lengte en verwijder zaadlijsten en zaadjes. Laat de stelen zitten; ze zijn niet eetbaar, wel decoratief en ze houden de paprika's goed in model. Leg de paprika's in een licht met olie ingevette braadslee. Snijd de tomaten tegenover de steelaanzetten kruislings in, dompel ze 1 minuut in kokend water, laat ze schrikken onder de koude kraan, ontvel ze en snijd ze in vieren. Leg in elke paprikahelft twee tomatenkwarten. Snijd de ansjovisfilets in grove stukjes en de gepelde knoflook in plakjes en verdeel die over de paprika's. Besprenkel ze met de olijfolie, maal er wat peper over en schuif de braadslee 50 tot 60 minuten op het hoogste niveau in de voorverwarmde oven.

Schep de paprika's op een schaal en giet er het vocht uit de braadslee over. Garneer met blaadjes basilicum. Geef er lekker brood bij om de sappen op te deppen.

Jacomijn de Raad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.