Delfzijl zit in zijn maag met zoveelste affaire

Het had niet veel gescheeld of het referendum waarmee Delfzijl woensdag een nieuwe burgemeester kiest, was niet doorgegaan. De twee kandidaten kregen eind vorige week slaande ruzie....

'Hij vindt het jammer dat het zo gaat, juist voor Delfzijl', zegt Alders' woordvoerster. 'Het lijkt alsof er een vloek op die gemeente rust.' Delfzijl beleefde de laatste jaren affaire na affaire. Een aantal wethouders sneuvelde: de ene betaalde subsidie zonder medeweten van de rest van het college, de andere reed rond met valse kentekenplaten, de derde betaalde maandelijks geld aan een partijgenoot in de raad.

Nadat het ministerie van VROM wantoestanden had ontdekt op het gebied van veiligheid en milieu, stapte burgemeester Ed Haaksman vorig jaar op.

Sindsdien is het gemeentebestuur er alles aan gelegen Delfzijl positiever in het nieuws te krijgen. Annemarie Jorritsma kwam als tijdelijk burgemeester orde op zaken stellen. Zij werd opgevolgddoor Henk van Hoof, ook een waarnemer. Voor een definitieve burgemeester schreef de raad een referendum uit.

Uit 31 kandidaten koos de sollicitatiecommissie twee vrouwen, Jon Hermans (VVD), thans burgemeester in Oudekerk vlak bij Rotterdam, en Maritje Appel (PvdA), burgemeester in Bergh vlak bij Arnhem.

Appel wil op de commotie van de laatste dagen niet reageren: 'We hebben afgesproken: we zetten er een punt achter en we geven geen commentaar. Afspraak is afspraak.' Hermans geeft via haar woordvoerster wel haar visie. Appel zou haar tegenstandster via de regionale radio ervan hebben beschuldigd onzuiver campagne te voeren. Appel zou geen uitnodigingen krijgen voor afspraken die Hermans voor haar had gemaakt.

'Maar wij hebben toch geen belangbij het maken van afspraken voor haar?', zegt de woordvoerster. 'Mochten mensen voor haar bellen dan gaven wij de naam door van haar communicatieadviseur.' Vrijdag escaleerde het conflict. Het team-Hermans gaf een verklaring uit waarin het zich distantieerde van Appels uitspraken. Hermans overwoog haar kandidatuur in te trekken: 'Haar integriteit werd in twijfel getrokken, dat laat je je niet zomaar gebeuren.'

Waarnemend burgemeester Van Hoof probeerde de zaak uit te praten. Tevergeefs. Onder aanvoering van Alders lukte dit pas. 'Wat mevrouw Hermans betreft kan zij wel weer met mevrouw Appel door deur', zegt Hermans' woordvoerster. Maar het is de vraag of dat andersom ook zo is. Voor vandaag staat een gezamenlijk interview gepland met het Dagblad van het Noorden. Gisteren hoorde het team-Hermans dat Appel niet meer wil. Het debat tussen beide kandidaten vanavond onder leiding van Alders gaat vooralsnog wel door.

Tot slot vraagt de woordvoerster van Hermans: 'Wil je er alsjeblieft geen negatief stukje van maken?' Want het ergste van alles is, zegt zij: 'Delfzijl komt w negatief in het nieuws. Dit verdient Delfzijl niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden