Delftse kinderen blijven onder toezicht

De veertien kinderen uit een Delfts gezin die 17 augustus uit het huis van hun ouders zijn gehaald, blijven onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Haaglanden....

ANP

De voorlopige OTS duurt maximaal drie maanden om de Raad voor de Kinderbescherming de gelegenheid te geven om onderzoek te doen naar het gezin. Bureau Jeugdzorg haalde de kinderen, in de leeftijd van vier maanden tot vijftien jaar, op 17 augustus weg na klachten over geluidsoverlast.

De kinderen waren eerst op een noodopvangadres ondergebracht. Inmiddels zitten ze, alle veertien samen, in een geheimgehouden‘andere voorziening’, zo zei een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Haaglanden dinsdag, ‘waar ze voorlopig samen kunnen blijven’. Als het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming klaar is, zal de kinderrechter opnieuw een oordeel moeten vellen. Hij kan dan besluiten om een OTS van een jaar op te leggen.

OTS betekent niet dat de ouders niets meer te vertellen hebben, aldus de woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Ze zijn niet uit de ouderlijke macht gezet, jeugdzorg heeft niet de voogdij.

Het gezin was al langer bekend binnen de jeugdzorg. De eerste melding kwam in 1998 van de gemeente Delft en ging over schoolverzuim. De tweede dateert van 2001, kwam van het meldpunt kindermishandeling (AMK) en ging over de ‘zorgelijke opvoedingssituatie’. De derde en vierde meldingen dateren van 2003 en 2005.

Het onderzoek van de Kinderbescherming dat in 2001 volgde op de melding van het AMK, leidde tot een OTS van alle kinderen die er toen waren. Tijdens de uitvoering daarvan vertrokken de ouders naar Turkije en het toezicht is een jaar later niet verlengd, aldus de raad.

In 2003 bleek het gezin terug in Nederland, waarop een derde melding volgde. Ook tijdens dat onderzoek vertrok het gezin weer naar Turkije. De vierde melding, in 2005, leidde tot een voornemen om onderzoek te doen, maar daaraan waren de instanties nog niet toegekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden