Delftse jihadist gedood in Syrië

In Syrië is vorige week de eerste jihadstrijder gesneuveld die vanuit Nederland was afgereisd. Volgens bronnen in de Marokkaanse gemeenschap gaat het om de 20-jarige Mourad M. uit Delft. Zijn moeder, die in Rotterdam woont, is afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JANNY GROEN en THEO KOELÉ

AMSTERDAM - Waar en onder welke omstandigheden M. omkwam, is nog onduidelijk. Een oudere broer van Mourad strijdt ook in Syrië. Volgens de bronnen heeft hij telefonisch contact gehad met zijn moeder, die hem smeekte terug te keren. Dat weigerde hij. De broer zou via Saoedi-Arabië - waar hij op oumrah ging, een soort proefbedevaart naar Mekka - zijn doorgereisd naar Syrië.

In een paar maanden tijd zijn circa honderd jihadisten vanuit Nederland naar Syrië en andere conflictgebieden vertrokken, maakte de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vorige week bekend. Het dreigingsniveau van terrorisme in Nederland is vanwege de omvang en de snelheid van radicalisering van Nederlandse moslims inmiddels verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel'.

De veiligheidsdienst AIVD wil de dood van Mourad M. bevestigen noch ontkennen. 'We gaan niet op elk individueel bericht reageren', zegt een woordvoerder van de dienst. Wel illustreert het bericht volgens de AIVD de vrees dat Syriëgangers bij gevechtshandelingen betrokken raken. De grootste dreiging, stelt de NCTV, gaat uit van jihadstrijders die terugkeren naar Nederland. Zij hebben in Syrië rondgelopen met wapens, dood en verderf gezien, ze zijn getraumatiseerd en zouden een veiligheidsrisico kunnen opleveren voor Nederland.

Twee terrorismedeskundigen waarschuwden vorige week in de Volkskrant voor jongeren die in Syrië zwaar teleurgesteld raken omdat ze daar niet altijd een belangrijke rol kunnen vervullen in de strijd. Ze zijn gedoemd rot-klusjes op te knappen achter het front. Ze krijgen hooguit enige training en een roestige kalasjnikov in de handen geduwd. En ze worden nogal eens gebruikt als kanonnenvoer, zeggen deskundigen.

Hoe langer het Westen weigert in te grijpen in Syrië, hoe groter de verleiding voor islamitische jongeren in Europa om zich te melden als strijder. Dat zeggen onderzoekers van de gerenommeerde Londense denktank RUSI (Royal United Services Institute). Al decennia duiken strijders vanuit Groot-Brittannië op in oorlogsgebieden, zoals in Afghanistan in de jaren tachtig, Bosnië in de jaren negentig, recentelijk in Libië en nu in Syrië.

'Soms gaat het om geharde jihadisten, in andere gevallen om onervaren, naïeve jongeren die geschokt zijn door de afschuwelijke beelden van de oorlog en een daad willen stellen', zegt RUSI-onderzoeker Shashank Joshi. Zijn collega Raffaello Pantucci vult aan: 'Het risico voor Europa is dat die laatsten terugkomen als ervaren vechters, met een netwerk dat ze kunnen aanboren om ook hier aanslagen te plegen. Hun hekel aan het Westen zal er in Syrië alleen maar groter op zijn geworden.'

Grotere jihadistische organisaties als Jabhat Nusra zouden 'selectief' zijn bij het toelaten van onervaren strijders, maar tal van kleinere groeperingen heten hen welkom. Het is vanuit Europa niet moeilijk Syrië binnen te komen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden