Delftse burgemeester dekte niets toe

De Delftse VVD-burgemeester Bas Verkerk is vrijgepleit van betrokkenheid in de 'gondelaffaire' die het politieke klimaat in Delft jarenlang heeft gedomineerd. Onderzoekers van bureau Berenschot concludeerden maandagavond dat er niets mis is met de integriteit van de burgemeester.

DEN HAAG - Daarmee lijkt de slepende 'gondelaffaire' te kunnen worden afgesloten. Eerder bracht die affaire (inmiddels ex -) wethouder Christiaan Baljé (VVD) in een lastig parket en dreigde ook burgemeester Bas Verkerk mee te trekken.


De Delftse burgemeester Verkerk vroeg zelf begin dit jaar bij commissaris van de koningin Jan Franssen om het integriteitsonderzoek. Dat was daags na een uitzending van KRO's Brandpunt waarin klokkenluider en raadslid Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft) de affaire opnieuw aankaartte. 'Ik ga nu snel het gesprek aan met de heer Stoelinga', kondigde Verkerk gisteren aan.


Corruptie, belangenverstrengeling, doofpot: het zijn de kernbegrippen in de 'gondelaffaire' waarmee de Delftse politiek nu al acht jaar worstelt. De naam dateert van 2004, wanneer restauranthouder Salvatore Daga het plan opvat gondels te laten varen in de Delftse grachten. Wethouder Baljé zegt hem subsidie toe zonder dat te kunnen waarmaken. Omdat Daga de zaak (terecht) niet vertrouwt, maakt hij geluids- en beeldopnamen van de in zijn restaurant dinerende wethouder om aan te tonen dat deze onbetrouwbaar is.


Die opnamen komen in handen van raadslid Martin Stoelinga. Waarmee een rel is geboren. Ze tonen onder meer een luidruchtig telefonerende Baljé in gesprek met de dan nog Haagse wethouder en later Delftse burgemeester Bas Verkerk. Het gesprek lijkt te gaan over de dan nog vertrouwelijke benoeming van Verkerk, maar ook over een grondtransactie. In een ander opgenomen telefoongesprek over diezelfde grondtransactie licht Baljé een bevriende vastgoedhandelaar in over plannen van de gemeente Den Haag om grond aan te kopen voor de bouw van een nieuw stadion voor ADO Den Haag. De bevriende vastgoedhandelaar is eigenaar van de grond.


Als Stoelinga de zaak naar buiten brengt, klaagt wethouder Baljé hem aan wegens smaad. Met (aanvankelijk) financiële steun van de gemeente begint een lange juridische procedure. Stoelinga wint deze eind vorig jaar bij de Hoge Raad . Baljé heeft dan de politiek al verlaten, het raadslid richt zijn pijlen op de burgemeester. Die zou de zaak hebben toegedekt.


Maandagavond pleitten onderzoekers van bureau Berenschot burgemeester Verkerk vrij: er hoeft niet getwijfeld te worden aan zijn integriteit. Wel had hij handiger kunnen opereren in het voortslepende conflict. Commissaris van de koningin Franssen is bezorgd over het politieke klimaat in Delft: het moet gedaan zijn met de 'verruwing' van de omgangsvormen en met het 'onderlinge wantrouwen'.


Burgemeester Verkerk vindt het ook welletjes. 'We moeten ons gaan bezig houden met belangrijke zaken. De spoortunnel bijvoorbeeld.' Het is de vraag of de affaire nu helemaal achter de rug is. Raadslid Stoelinga dreigt de gemeente met een claim omdat alle juridische procedures hem handenvol geld hebben gekost. Verkerk: 'Ik kan niemand zijn recht ontnemen naar de rechter te stappen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden