Delft Instruments voelt zich gepakt door Bosch

Delft Instruments (optische instrumenten en meetapparatuur) heeft een procedure aangespannen voor een arbitragecommissie in Stuttgart omdat het in 1992 zeker enkele miljoenen guldens te veel zou hebben betaald voor een onderdeel van het Duitse Bosch....

Van onze verslaggever

DELFT

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Delft Instruments, ontstaan uit de fusie van Oldelft en Enraf Nonius, bleek donderdag dat de slechte prestaties van de nieuwe dochter, marktleider in Duitsland als leverancier van produkten voor fysiotherapie, het resultaat van DI hebben gedrukt. De onderneming moest in Duitsland stevig ingrijpen en wist vorig jaar net uit de rode cijfers te blijven. Van de winst resteerde slechts 107 duizend gulden.

Bestuursvoorzitter ir R. Kingma maakte donderdag bekend dat in januari een procedure is begonnen tegen Bosch. Elektro-Medizin maakt tegenwoordig deel uit van de groep Dimeq, de leverancier van medische apparatuur die goed is voor een kwart van de omzet van Delft Instrument, maar vorig jaar zwaar te lijden had van de recessie in Frankrijk en Duitsland. In Duitsland zakte de omzet tot 60 procent van wat volgens Kingma normaal is.

Delft Instruments, dat vijf jaar geleden nog met duizend werknemers 80 procent van zijn omzet haalde uit defensie-opdrachten - de veelbesproken nachtkijkers bijvoorbeeld - is inmiddels veranderd in een leverancier van optische apparaten en meetinstrumenten voor medische en industriële doeleinden. Met defensie-opdrachten wordt nog maar 10 tot 12 procent van het geld binnengehaald. De totale omzet vorig jaar beliep 386 miljoen gulden.

Om in Duitsland en Frankrijk het marktaandeel te beschermen, moest Delft Instruments volgens Kingma lagere marges accepteren. Dat leidde tot een bedrijfsresultaat dat 3,4 miljoen lager uitkwam dan in 1992, op 11,9 miljoen gulden. De marginale winst van ruim een ton volgt op een verlies van 3,6 miljoen over 1992. Voor dit jaar verwacht Kingma weer een 'echte' winst te zullen maken. De orderportefeuille is sterk toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden