Delfshaven duldt opvang junks niet

Een besluit van het Rotterdamse college van B & W om een nieuwe verslaafdenopvang te vestigen in de Ohmstraat in Delfshaven, is donderdag op hevig verzet van onwonenden en alle politieke partijen in de raad gestuit....

In een commissievergadering vonden burgemeester Opstelten en wethouder veiligheid Rabella de Faria beide partijen op hun weg.

In juli werd de opening al uitgesteld na felle protesten. Bewoners van de buurt, vlak bij de tippelzone op de Keileweg, vreesden een aanzuigende werking en verdere overlast. De Faria en Opstelten beloofden daarop te gaan ijveren voor draagvlak onder de omwonenden. Er zou met hen worden overlegd.

Maar onlangs viel bij de bewoners een brief op de deurmat. Het college had alsnog tot opening besloten.

'Dat is geen overleg, dat is informeren', aldus PvdA-voorman Bert Cremers. 'U moet naar de bewoners luisteren', hield GroenLinks-leidster Bea Kruse voor aan De Faria en Opstelten. Michiel Smit, van De Faria's eigen Leefbaar Rotterdam, vond dat de overlastgevers voor hun moeite werden 'beloond met een clubhuis'.

Na een uurtje discussie aanvaardden Opstelten en De Faria de terugtocht. Het collegebesluit was bij nader inzien alleen maar een voornemen geweest, susten ze. Iemand, ergens, had de brief met hun beider handtekeningen onzorgvuldig geformuleerd.

En de bewoners hadden natuurlijk inspraak, verzekerde Opstelten. Op 11 februari komt er een vergadering. 'En dient u vooral uw bezwaarschriften in', spoorde hij protesterende bewoners aan. 'Maar dat kan alleen tegen een besluit', aldus een verontwaardigde Cremers (PvdA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.