Delegatie smelt voor warmte van koele Poetin

De Russische chef protocol loopt in rap tempo op haar naaldhakken over de parketvloer van de St. Joriszaal in het Kremlin naar het Nederlandse bezoek....

Dan schallen vanaf het balkon de trompetten. Het theater van staat vangt aan en onder zes kolossale kroonluchters naderen koningin Beatrix en de president van de Russische Federatie Vladimir Poetin elkaar.

Beatrix lijkt gespannen en trekt een glimlach: ze doorziet het spelletje. Want zij moet een beduidend groter stuk afleggen voor ze bij de plek is waar Poetin haar zal begroeten. De kleinere Poetin lijkt in slow motion over het hoogpolige tapijt te zweven. Koel en zelfverzekerd treedt hij het Nederlandse bezoek tegemoet.

De spanning ontlaadt zich bij Beatrix na het spelen van de volksliederen. Ze is uitbundig in de begroeting van de Russische delegatie, onder wie zich minister Ivanov van Buitenlandse Zaken en premier Kasjnanov bevinden.

Later op de dag spreken beide staatshoofden elkaar toe tijdens het staatsbanket in de Aleksandrovskyzaal. Beatrix toont zich zeer welwillend in de richting van de Russische gastheer. Woorden als mensenrechten en Tsjetsjenië vallen niet, ook niet in het eerdere informele gesprek waar de wederzijdse ministers van Buitenlandse Zaken en Willem-Alexander aanwezig zijn.

Heel subtiel, om Poetin niet te schofferen, zegt Beatrix: 'U heeft zelf aangegeven groot belang te hechten aan de versterking van de rechtsstaat, vergroting van rechtszekerheid voor burgers en bescherming van de vrije meningsuiting als onmisbare elementen in de samenleving.' Ze verwijst daarmee naar de 'Dictatuur van de Wet', die Poetin wil invoeren.

Van Aartsen zegt daaraan veel geloof te hechten. Poetin heeft volgens Van Aartsen voldoende kenbaar gemaakt dat hij een politieke oplossing voor Tsjetsjenië wil. Degenen die zich hebben misdragen, ook aan Russische zijde, zullen worden vervolgd.

Maar tussen droom en daad posteerde zich op tweede pinksterdag generaal Troshev, commandant van de Russische troepen in het noorden van Kaukasus. Hij stelde onverbloemd in een interview dat Tjetsjeense guerrilla's publiekelijk op een plein moeten worden opgehangen.

Poetin verwijst in zijn tafelrede naar de gedeelde geschiedenis. De president, die boven zijn bureau in het Kremlin een portret van Peter de Grote heeft hangen, noemt de tsaar, samen met ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, pionier van de Russisch-Nederlandse betrekkingen. Sindsdien is het eeuwenlang akelig stil gebleven, vindt Poetin. 'En dat terwijl latere generaties nauwkeurige geografische kaarten, moderne transportmiddelen en zelfs computers beschikbaar hadden. Het ijs van wantrouwen en confrontatie bleek steviger te zijn dan het ijs in de Noordelijke IJszee.'

De Nederlanders smelten onder de warme aandacht van Poetin. Hij noemt de bilaterale betrekkingen van groot belang. Daartoe heeft hij eerder op de dag een gemeenschappelijk actieprogramma ondertekend vol goede bedoelingen, maar met weinig concrete stappen.

Sinds het vertrek van Clinton en de Amerikaanse stilte jegens de Russen richt Poetin zich meer op de Europese partners. Het lijkt te werken. Poetin ziet bezoekende staatshoofden normaliter een dag. Maar dit bezoek wil hij twee dagen ontmoeten. Vanavond gaat hij met zijn vrouw naar een optreden van het Nationale Ballet . De Nederlanders zijn opgetogen en roffelen van tevredenheid op hun borstkassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden