Delegatie Nederland irriteert Turkije

ISTANBUL - Tweede Kamerleden hebben bij de Turkse regering aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld waarmee de Turkse politie deze zomer antiregeringsprotesten neersloeg. De Turkse regering wil geen onafhankelijk onderzoek en reageert geërgerd op het verzoek.

Een Kamerdelegatie is op bezoek in Turkije om te bekijken of het land voortgang boekt bij de voorbereidingen voor toetreding tot de Europese Unie. De Tweede Kamerleden deden hun verzoek dinsdag tijdens een gesprek met de Turkse minister Egemen Bagis van Europese Zaken.

Bij de antiregeringsprotesten in Turkije kwamen vijf mensen om. 'Als je dat soort geweld gebruikt tegen demonstranten, als demonstranten worden gedood door plastic kogels, moet je een onafhankelijk onderzoek laten instellen', zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. 'Zo doen we dat in Europa.'

De Turkse minister Bagis reageerde geïrriteerd. Inspecteurs van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzochten de protesten in Istanbul en concludeerden onlangs dat de politie 'buitensporig geweld' heeft gebruikt. Er lopen ook enkele onderzoeken naar individuele agenten.

Bagis wees de Kamerleden erop dat ook in EU-landen soms hard wordt opgetreden tegen demonstranten. 'Het was een stevige woordenwisseling', zegt CDA'er Omtzigt. 'Bagis maakte van zijn hart geen moordkuil.'

Volgens een recent rapport van Amnesty International hebben de Turkse autoriteiten bij de beëindiging van het protest op grote schaal mensenrechten geschonden. De mensenrechtenorganisatie verwacht weinig van onderzoeken naar verantwoordelijke politiemensen. Volgens Amnesty gaan agenten die excessief geweld gebruiken bij demonstraties in Turkije vrijwel altijd vrijuit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden