Delegatie Knesset bezoekt Orient House in Oost-Jeruzalem

Vier Israëlische parlementsleden hebben zondag tot grote woede van hun Likud-collega's een bezoek gebracht aan Orient House, het hoofdkantoor van de PLO in Oost-Jeruzalem....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

JERUZALEM

Salah Tarif van de Arbeidspartij, die de parlementscommissie voor binnenlandse zaken voorzit, zei het bezoek te hebben geregeld om de problemen van de Arabieren in Oost-Jeruzalem te bespreken. Aan het bezoek namen ook leden van de andere oppositiepartijen deel.

'Er wonen hier mensen met grote problemen en ik schaam mij voor de wijze waarop er met deze burgers wordt omgegaan', aldus Tarif.

Orient House is het symbool van de Palestijnse aspiraties Oost-Jeruzalem te promoveren tot hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Het oostelijk deel van de stad werd in 1967 door het Israëlische leger veroverd.

Drie rechtse leden van de commissie protesteerden voor Orient House tegen het bezoek. Volgens hen draagt de ontmoeting bij tot 'de verdeling van Jeruzalem'.

'De Knesset-commissie heeft niet de bevoegdheid om te onderhandelen over buitenlandse aangelegenheden van de regering', zei David Reem van de regerende Likud-partij. Burgemeester Ehud Olmert van Jeruzalem, ook lid van Likud, noemde het bezoek een provocatie en zei dat de problemen van de Arabieren in Oost-Jeruzalem een gemeentelijke aangelegenheid zijn.

Volgens Faisal Husseini, de hoogste PLO-functionaris in Jeruzalem, heeft het gemeentebestuurder van Jeruzalem een uitnodiging afgeslagen om te komen praten in Orient House.

Tarif, een Arabier, zei dat het bezoek opportuun was, omdat de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Arafat na hun ontmoeting van afgelopen week het vredesproces willen hervatten.

Om de obstakels voor de ontmoeting tussen Netanyahu en Arafat uit de weg te ruimen, sloot de Palestijnse Autoriteit vorige week drie van haar kantoren in Oost-Jeruzalem, die volgens Israël in strijd waren met de Israëlisch-Palestijnse akkoorden. Volgens sommige leden van de Israëlische regering zijn de kantoren echter gewoon verplaatst naar Orient House.

Netanyahu's woordvoerder David Bar-Illan zei zondag dat het 'heel moeilijk' zou zijn het vredesproces voort te zetten als deze beschuldiging waar blijkt. Husseini ontkent de verhuizing. 'We spelen geen spelletje. De kantoren zijn gesloten.'

Israëlische en Palestijnse onderhandelingsdelegaties zullen elkaar vandaag voor het eerst sinds de verkiezing in mei van premier Netanyahu weer ontmoeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden