DeLay legt functie neer na schandaal

Tom DeLay heeft zaterdag besloten om zijn functie als top-Republikein in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neer te leggen. De meerderheidsleider was onder grote druk komen te staan door juridische problemen en mogelijke betrokkenheid bij een corruptie-schandaal....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Sinds 1994 is DeLay een van de machtigste figuren in Washington geweest. Zijn besluit kwam dit weekeinde als een verrassing, omdat de Texaan – die luistert naar de bijnaam ‘de Hamer’ – tot voor kort weigerde te praten over een machtswisseling.

Hij was echter tot inkeer gekomen aan het begin van dit verkiezingsjaar; het komend najaar zijn er Congresverkiezingen. ‘De baan van meerderheidsleider en het mandaat van de Republikeinse meerderheid zijn te belangrijk om verlamd te zijn door persoonlijke afleidingen’, schreef DeLay aan Dennis Hastert, de voorzitter van het Huis.

DeLay geeft zijn plek in de ‘Tweede Kamer’ van het Congres niet op, en hoopt in november herkozen te worden. Intussen vecht hij op twee fronten voor zijn politieke leven. In Texas loopt een proces, waarin hij wordt beschuldigd van illegale witwaspraktijken met campagnegeld. Die zaak werd door DeLay’s medestanders consequent afgedaan als een partijpolitieke aanval van de Democraten.

Maar vorige week was de hoofdstad in rep en roer toen de top-lobbyist Jack Abramoff schuld bekende aan wijdverbreide corruptie. Hij beloofde mee te werken aan een justitieel onderzoek naar de rol van illegaal verkregen dollars in de verkiezingscampagnes van talrijke politici in beide partijen.

Dit nieuws verhoogde de druk op DeLay, omdat hij de afgelopen jaren veel contact had met Abramoff, zijn voormalige medewerker. Voor een groep gematigd-conservatieve Congresleden was de maat vol. Zij eisten eind vorige week DeLays aftreden als voorman.

De hoofdpersoon blijft alles ontkennen. Zaterdag benadrukte DeLay dat hij ‘altijd op een ethische manier handelde, binnen de regels van (het Huis) en de wet van ons land’. Maar zijn Democratische collega Nancy Pelosi ziet het anders: ‘De cultuur van corruptie onder Republikeinen is zo diepgaand dat het opstappen van één persoon duidelijk niet voldoende is om het Republikeinse Congres op te schonen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden