nieuwsradar

Dela zou nabestaanden ook sieraden hebben verkocht met ‘vervalste vingerafdrukken’

Om nabestaanden een vingerafdruk - verwerkt in een sieraad - van hun gestorven dierbare te kunnen verkopen, zijn door uitvaartorganisatie Dela ook vingerafdrukken van andere personen dan de overledene zelf gebruikt. Dit hebben (oud-)medewerkers van Dela verklaard tegenover het NPO-radioprogramma Radar.

Crematorium DELA. Beeld null
Crematorium DELA.

Directeur Edzo Doeve van Dela stelt zaterdag in een via persbureau ANP verspreide reactie dat zijn organisatie verbijsterd is over deze jongste aantijging. ‘Dit is een rechtstreekse aanval op onze integriteit en wij werpen de aantijging, of de suggestie, alsof hier sprake zou zijn van een misstand van enige omvang, ver van ons.’

Helemaal uitsluiten dat er vingerafdrukken van anderen dan de overledene zijn gebruikt, doet hij niet. ‘Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van beleid of instructie vanuit Dela’, stelt Doeve. ‘Ook niet richting derde partijen die in onze opdracht handelen. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen.’

‘Onbehagelijke gevoelens’

Het programma Radar onthulde vorige week dat Dela, ook ongevraagd, vingerafdrukken van overledenen afnam om die later, verwerkt in sieraden, te koop aan te bieden aan nabestaanden. De uitvaartorganisatie en -verzekeraar liet na die uitzending weten in het vervolg alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen, omdat de gangbare praktijk ‘in enkele gevallen tot onbehagelijke gevoelens heeft geleid’.

Volgens Radar kennen de (oud-)medewerkers die met de jongste aantijgingen komen elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. Ze beweerden dat dit gedaan werd om nabestaanden en moederorganisatie Dela ‘gerust te stellen’. Als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand al langere tijd dood is, wordt afname van een vingerafdruk onmogelijk. ‘Collega’s die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven’, aldus een van de (oud)-medewerkers van Dela tegen Radar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden