NIEUWS

Dela wil Yarden overnemen, compenseert nabestaanden die te veel betaalden voor uitvaart

Uitvaartorganisatie en -verzekeraar Dela wil de ernstig in geldnood verkerende concurrent Yarden toch overnemen. Een eerdere overnamepoging ketste af vanwege lopende rechtszaken. Die waren aangespannen door klanten die, tegen de oorspronkelijke afspraken in, moesten bijbetalen voor een uitvaart.

Dela streeft ernaar om de personele gevolgen van de overname zoveel mogelijk te beperken. Beeld Novum
Dela streeft ernaar om de personele gevolgen van de overname zoveel mogelijk te beperken.Beeld Novum

Yarden zit met een groot probleem in de vorm van bijna 400 duizend naturapolissen. De afspraak was dat polishouders tot hun 65ste premie zouden betalen, en dat Yarden na overlijden de hele uitvaart, ‘van kist tot cake’, zou regelen en betalen. Deze constructie bleek financieel onhoudbaar, mede omdat de inkomsten uit beleggingen tegenvielen.

Om te overleven, wijzigde de verzekeraar tussentijds de voorwaarden van de polis: voortaan zat er een maximum aan het bedrag dat Yarden zou vergoeden. Hierdoor moesten nabestaanden soms flink bijbetalen. Ondanks de maatregelen − de verzekeraar nam ook geen nieuwe klanten aan − bleef de financiële situatie penibel. Zonder overname dreigt een faillissement.

Een groep klanten stapte bovendien naar de rechter omdat ze het niet eens waren met de tussentijds gewijzigde voorwaarden van hun polis. Dit was een van de voornaamste redenen waarom Dela, dat in 2019 al aankondigde Yarden over te willen nemen, toch afzag van een overname. Ook de Consumentenbond dreigde met een rechtszaak.

Dat Dela zijn noodlijdende branchegenoot nu alsnog wil overnemen, komt dan ook mede doordat de rechtszaken goed afliepen voor Yarden. De Consumentenbond ziet bovendien, mede na gesprekken met Dela, af van een rechtsgang. De leden van de coöperatie Dela en de vereniging Yarden zijn al akkoord met de overname, evenals de ondernemingsraden.

Dela belooft compensatie voor nabestaanden die ten onrechte moesten bijbetalen en trekt 1 miljoen euro extra uit voor ‘schrijnende gevallen’. Naturapolishouders die de komende tien jaar gebruikmaken van uitvaartdiensten en -locaties van Dela hoeven niet bij te betalen.

De uitvaartorganisatie verwacht door de overname grootschaliger en daardoor goedkoper te kunnen opereren. Dela ‘streeft ernaar om de personele gevolgen zoveel mogelijk te beperken’. Premieverhogingen zijn volgens de coöperatie niet aan de orde. De Autoriteit Consument en Markt, die erop toeziet dat partijen niet te veel macht naar zich toetrekken, moet nog wel akkoord gaan. Volgens Dela kan de overname daarna snel een feit zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden