Del Ponte neemt voor Kroatië hobbel weg naar EU

Het ziet ernaar uit dat de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Kroatië op korte termijn kunnen beginnen....

De onderhandelingen met Kroatië zouden eigenlijk al in maart beginnen.De EU-landen weigerden dat toen omdat zij vonden dat de Kroatische regering te weinig had gedaan om de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Ante Gotovina op te sporen.

Het Tribunaal eist de uitlevering van de Kroatische generaal, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de moord op tientallen Serviërs tijdens het Kroatische offensief in de provincie Krajina. Kroatië hield echter vol dat Gotovina spoorloos is.

De omstreden generaal is nog steeds op vrije voeten, maar Del Ponte zei dat er ‘geen bewijs is dat Kroatië niet alles doet wat het kan om Ante Gotovina op te sporen en te arresteren’. Volgens Del Ponte zou Gotovina snel in Den Haag kunnen zijn, als de Kroatische autoriteiten hun best blijven doen. De generaal zou zich schuil houden in een franciscaner klooster in Kroatië of Bosnië-Herzegovina, maar volgens Del Ponte bestaat bij het Vaticaan niet de wil om met het Tribunaal samen te werken.

Oostenrijk en enkele andere EU-landen drongen er al maanden op aan de besprekingen met Kroatië toch te beginnen. Maar dat stuitte op verzet van landen als Nederland en Groot-Brittannië, die vreesden dat het gezag van het Tribunaal zou worden ondermijnd als Kroatië te gemakkelijk zou worden toegelaten. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei ervan uit te gaan dat de EU-landen nu ook toestemming zullen geven voor het begin van de onderhandelingen met Kroatië.

In de wandelgangen werd gespeculeerd dat Oostenrijk zich zo hardnekkig had verzet tegen de onderhandelingen met Turkije om de EU-landen onder druk te zetten ook de deur open te zetten voor Kroatië. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik ontkende dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.