Del Ponte neemt voor Kroatië hobbel weg naar EU

Het ziet ernaar uit dat de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Kroatië op korte termijn kunnen beginnen. Carla Del Ponte, de hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, concludeerde maandag dat het land 'volledig' met het tribunaal samenwerkt....

De onderhandelingen met Kroatië zouden eigenlijk al in maartbeginnen.De EU-landen weigerden dat toen omdat zij vonden dat deKroatische regering te weinig had gedaan om de vanoorlogsmisdaden verdachte generaal Ante Gotovina op te sporen.

Het Tribunaal eist de uitlevering van de Kroatische generaal,die verantwoordelijk wordt gesteld voor de moord op tientallenServiërs tijdens het Kroatische offensief in de provincieKrajina. Kroatië hield echter vol dat Gotovina spoorloos is.

De omstreden generaal is nog steeds op vrije voeten, maar DelPonte zei dat er 'geen bewijs is dat Kroatië niet alles doet wathet kan om Ante Gotovina op te sporen en te arresteren'. VolgensDel Ponte zou Gotovina snel in Den Haag kunnen zijn, als deKroatische autoriteiten hun best blijven doen. De generaal zouzich schuil houden in een franciscaner klooster in Kroatië ofBosnië-Herzegovina, maar volgens Del Ponte bestaat bij hetVaticaan niet de wil om met het Tribunaal samen te werken.

Oostenrijk en enkele andere EU-landen drongen er al maandenop aan de besprekingen met Kroatië toch te beginnen. Maar datstuitte op verzet van landen als Nederland en Groot-Brittannië,die vreesden dat het gezag van het Tribunaal zou wordenondermijnd als Kroatië te gemakkelijk zou worden toegelaten.Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei ervan uit te gaan dat deEU-landen nu ook toestemming zullen geven voor het begin van deonderhandelingen met Kroatië.

In de wandelgangen werd gespeculeerd dat Oostenrijk zich zohardnekkig had verzet tegen de onderhandelingen met Turkije omde EU-landen onder druk te zetten ook de deur open te zetten voorKroatië. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken UrsulaPlassnik ontkende dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.