Del Ponte heeft extra aanklachten tegen Milosevic

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft bijna twee nieuwe aanklachten gereed tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Bosnië en Kroatië, zegt een woordvoerster....

ReutersAFP en AP

De nieuwe beschuldigingen tegen Milosevic zijn een aanvulling op een eerdere aanklacht vanwege oorlogsmisdaden jegens de Albanezen in Kosovo in 1999. Zij zullen 'binnen enkele weken of maanden gereed zijn', aldus de woordvoerster. Zij meldde verder dat de Bosnische en Kroatische autoriteiten na jaren van verzet eindelijk hun medewerking verlenen aan het tribunaal.

Hoofdaanklaagster Carla del Ponte verklaarde maandag in de Italiaanse krant La Repubblica dat een tweede dagvaarding gereed is. 'Ik moet deze nog tekenen en ik denk dat dit voor het eind van de maand zal gebeuren.' Del Ponte verwacht dat Milosevic voor oudjaar zal worden uitgeleverd aan het tribunaal.

De VS verstrekken Joegoslavië economische hulp onder stringente voorwaarden. Het land moet meer samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal.

Joegoslavië kan rekenen op bijna 126 miljoen gulden. De VS zullen hun medewerking verlenen aan een donorconferentie die de komende zomer wordt gehouden, mits Joegoslavië zich committeert aan de Dayton Akkoorden en flinke vooruitgang boekt met het verbeteren van de mensenrechten in eigen land, vooral die van minderheden. Ook moet het land steun aan separatisten in Bosnië staken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden