Update

Dekkingsgraad pensioenen ABP van 112 naar 90 procent

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, is in het derde kwartaal gedaald naar 90 procent. Ook andere pensioenfondsen slaan vandaag alarm wegens lage dekkingsgraden.

Redactie
De dekkingsgraad van PMT, het pensioenfonds voor de Metaal en Techniek, is achteruit gegaan tot 84,3 procent. Beeld anp
De dekkingsgraad van PMT, het pensioenfonds voor de Metaal en Techniek, is achteruit gegaan tot 84,3 procent.Beeld anp

ABP laat vandaag weten dat aan het eind van het tweede kwartaal de verhouding tussen de bezittingen en de verplichtingen nog uitkwam op 112 procent. 'Aan het begin van dit jaar was dat nog de wettelijk vereiste 105 procent.' ABP wijt de lage dekkingsgraad van nu, 90 procent, 'bijna helemaal' aan de lage rentestand. De pensioenfondsen moeten hun bezittingen tegen die rente waarderen.

ABP stelt dat het gezien de dekkingsgraad van het fonds 'vrijwel uitgesloten is' dat de pensioenen komend jaar meegroeien met de salarisontwikkeling. 'En zullen we wellicht zelfs aanvullende maatregelen moeten nemen', aldus vicevoorzitter Joop van Lunteren van het ambtenarenfonds vanochtend.

Verlagen pensioenrechten
ABP sluit het verlagen van de huidige pensioenuitkeringen en het verlagen van de pensioenrechten van de mensen die werken niet uit en stelt dat dit dichtbij komt als de dekkingsgraad 'niet op heel korte termijn fors aantrekt'. De stand aan het eind van dit jaar zal bepalend zijn voor het nemen van aanvullende maatregelen. 'Een eventuele korting moet dan - als er geen verbetering van de situatie komt - uiterlijk na 15 maanden, dus op 1 april 2013, worden doorgevoerd.'

De dekkingsgraad van ABP, in hoeverre het fonds in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen, kwam aan het eind van het derde kwartaal uit op 90 procent, ver onder de wettelijk vereiste 105 procent.

Een uiterste maatregel is het verlagen van de pensioenen per 1 april 2013. 'Deze maatregel kan helaas noodzakelijk zijn', aldus PME.
Het fonds stelt de maximale omvang van een eventuele verlaging vast op basis van de evaluatie van het herstelplan per 31 december 2011.

Metaal en Techniek

De dekkingsgraad van PMT, het pensioenfonds voor de Metaal en Techniek, is in het derde kwartaal eveneens flink achteruit gegaan. Hier tot liefst 84,3 procent, vergeleken met 102 procent in het voorgaande kwartaal. Dat heeft PMT vandaag bekendgemaakt.

Het fonds wijt de verslechtering hoofdzakelijk aan de lage rentestand. Door de achteruitgang van de dekkingsgraad, dat de verhouding weergeeft tussen het vermogen van een pensioenfonds en de toekomstige financiële verplichtingen, verloopt het herstel van het fonds nu trager dan in het herstelplan is beschreven.

Metalektro
Ook de dekkingsgraad van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) is flink gedaald. In het derde kwartaal naar 86 procent, vergeleken met 98 procent in het voorgaande kwartaal. 'Door de forse daling van de dekkingsgraad is PME onder het niveau gekomen van het benodigde herstelpad dat eind 2013 uitkomt op de wettelijk minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3 procent', aldus het fonds.

Volgens het herstelplan zou de dekkingsgraad, dat de verhouding weergeeft tussen het vermogen van een pensioenfonds en de toekomstige financiële verplichtingen, aan het einde van het jaar moeten uitkomen op circa 96 procent. Als de effectenmarkten en de rente zich niet 'zeer sterk herstellen zijn aanvullende maatregelen nodig om voldoende herstel te bewerkstelligen.'

Zorg en Welzijn
De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn is in het derde kwartaal van dit jaar gedaald tot 91 procent, vergeleken met 110 procent in het voorgaande kwartaal. Volgens Zorg en Welzijn hebben het verdere verloop van de Europese schuldencrisis en verslechterde economische vooruitzichten geleid tot een scherpe daling van de rente en verliezen op de beleggingen in de laatste 2 maanden van het afgelopen kwartaal.

Bouw
Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) heeft zijn dekkingsgraad in het derde kwartaal zien dalen tot 96,4 procent, tegen 110,6 procent aan het einde van het tweede kwartaal. De verhouding, die aangeeft of het vermogen van een fonds groot genoeg is om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, verslechterde doordat de rente gedurende het afgelopen kwartaal is gedaald. Daardoor stegen de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal van 29,64 miljard euro naar 32,14 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden