Dekkingsgraad ABP nog onder vereist niveau

AMSTERDAM Het ambtenarenpensioenfonds ABP voldoet nog niet aan de vereiste dekkingsgraad van 105 procent...

Per eind april was de dekkingsgraad 102 procent, zo bleek woensdag bij de presentatie van het jaarverslag. Vicevoorzitter Joop van Lunteren zei dat ‘het beeld van eind april nog niet is veranderd’. De dekkingsgraad geeft aan of het vermogen groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen. hij is bepalend voor de vraag of de uitkeringen worden aangepast aan gestegen lonen en prijzen.

Het fonds wist in de eerste vier maanden van dit jaar een rendement van 6 procent te behalen. Het vermogen van ABP steeg in deze periode van 208 miljard naar 220 miljard euro.

ABP eindigde 2009 met een dekkingsgraad van 104 procent, tegenover 90 procent eind 2008, toen ABP forse klappen moest incasseren van de wereldwijde kredietcrisis. Om de dekkingsgraad weer op niveau te brengen, moest ABP herstelmaatregelen nemen waaronder verhoging van de premie met 1 procent.

Of het nodig is de premie dit jaar weer te verhogen, is nog onderwerp van overleg. Vicevoorzitter Xander den Uyl: ‘Het herstelplan had een bepaald traject voor ogen en daar zitten we ver boven. Vanuit het herstelplan gezien hebben we geen verhoging van de premie nodig..’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden