Dekkingsgraad ABP daalt tot 90 procent

De economische teruggang drukt zwaar op de schouders van de pensioenfondsen. De dekkingsgraden zijn teruggelopen tot ver onder de 100 procent.

ANP

Het beheerd vermogen daalde het afgelopen kwartaal met 22 miljard euro naar 173 miljard euro, meldde het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Op de beleggingen werd 11,5 procent verloren.

‘Deze crisis, die zich met name in de laatste maanden van 2008 zeer sterk heeft ontwikkeld, is de hevigste waar ABP ooit door werd geraakt’, aldus bestuursvoorzitter Elco Brinkman in een toelichting. ‘Het fonds heeft in het laatste kwartaal van 2008 dan ook zo'n 22 miljard euro verloren zien gaan van de bijna 80 miljard euro die ABP na de dotcom-crisis tussen 2003 en 2008 met beleggen verdiende.’

Geen indexatie
ABP maakt eind vorig jaar al bekend dat het de pensioenen van zijn deelnemers niet gaat indexeren. De uitkering aan gepensioneerden blijft daarmee dit jaar gelijk aan het niveau van vorig jaar en stijgt dus niet mee met de inflatie. De uitbetaling van pensioenen is volgens ABP niet in gevaar.

ABP is het pensioenfonds voor 2,7 miljoen werkgevers en werknemers in overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland. ABP behoort tot de top drie van grootste pensioenfondsen ter wereld.

Zorg en Welzijn
Ook andere pensioenfondsen meldden donderdag een fikse daling in de dekkingsgraad. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM) zag de dekkingsgraad dalen van 126 procent naar 92 procent. Het fonds verloor 13,1 procent op zijn beleggingen. Het belegd vermogen daalde met ruim 10 miljard euro tot 71,5 miljard euro. Zorg en Welzijn maakte al eerder bekend de pensioenen niet te indexeren.

Ook het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metalektro (PME) past het niveau van de pensioenen in 2009 niet aan aan de inflatie. Bovendien verhoogt het de premies met 1 procent. De dekkingsgraad van PME daalde als gevolg van de financiële crisis van 135 procent naar 90 procent.

Uitstel
Directeur Gerard Riemen van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) pleitte er donderdag voor dat DNB per individueel fonds kijkt of er ruimte is voor uitstel om de dekkingsgraad weer op orde te krijgen. ‘Geef dan niet drie maar vier of 4,5 jaar de tijd’, aldus Riemen.

De PvdA en de SP zijn het met hem eens. PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar en zijn SP-collega Paul Ulenbelt vragen donderdag aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om uitstel, omdat uit nieuwe cijfers blijkt dat pensioenfondsen zwaar te lijden hebben onder de economische crisis.

Volgens Ulenbelt is respijt nodig, omdat het schrappen van de inflatiecorrectie van de pensioenen nu onvoldoende lijkt te werken. ‘Dan blijft als enige mogelijkheid over dat werkenden meer premie moeten betalen of dat pensioenen worden afgestempeld. Dat betekent dat de uitkeringen van 65-plussers omlaag gaan. Dat mag Donner allemaal niet laten gebeuren’, aldus het SP-Kamerlid.

Ouderen (ANP) Beeld
Ouderen (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden