Dekking pensioenfondsen loopt licht terug

De grote pensioenfondsen kampen met de gedaalde rente. Zo liep bij Zorg en Welzijn de dekkingsgraad in het tweede kwartaal licht terug tot 110 procent, vergeleken met 111 procent een kwartaal eerder.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Bij PME, het Pensioenfonds van de Metalektro, lag de dekkingsgraad ook een procentpunt lager, op 98 procent. Dat is nog wel boven het minimaal haalbare pad om vóór eind 2013 uit te komen op het wettelijke minimum van 104,3 procent.

Diverse pensioenfondsen kwamen donderdag met cijfers. De dekkingsgraad geeft aan in welke mate een fonds kan voldoen aan de toekomstige verplichtingen. Bij een dalende rente zakt de dekkingsgraad. Door een lage rente in combinatie met een financiële crisis raakten veel pensioenfondsen in de problemen.

Zorg en Welzijn haalde in het tweede kwartaal een beleggingsrendement van 0,4 procent. De dekkingsgraad van het fonds ligt boven de minimumgrens van 105 procent die is gesteld door De Nederlandsche Bank, maar is lager dan de 125 procent waarnaar Zorg en Welzijn streeft op langere termijn.

De dekkingsgraad bij het ambtenarenpensioenfonds ABP lag aan het eind van het tweede kwartaal op 112 procent. Dat was net zo hoog als een kwartaal eerder. ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland, zag het belegd vermogen groeien met 3 miljard euro tot 242 miljard euro.

'In een toenemend onrustige financiële markt heeft ABP slechts een klein positief rendement op de beleggingen kunnen boeken en is de dekkingsgraad stabiel gebleven in het tweede kwartaal', meldde vicevoorzitter Joop van Lunteren. ABP merkte op dat de dekkingsgraad in het tweede kwartaal flink schommelde. Dit kwam vooral door veranderingen in de rentestand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden