Dekker wil af van verzuiling bij stichten nieuwe school

Wie een school wil oprichten waar extra aandacht is voor bijvoorbeeld speciale talenten of ICT, moet dat volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kunnen doen. Wel moet de school beschikken over voldoende leerlingen en moet de kwaliteit in orde zijn. Dat zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad.

Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

Nu kan alleen een nieuwe school worden opgezet als die aansluit bij een religie of andere levensovertuiging, zoals bij de Vrije Scholen. Dekker wil af van die verzuilde insteek. 'Scholen moeten een betere afspiegeling gaan vormen van de maatschappij', zegt hij.

Opfrisbeurt
Sinds 1917 hebben ouders het recht zelf een school op te zetten die past bij hun levensovertuiging. Daarvoor krijgen ze dan ook financiering. Volgens Dekker is dat systeem een groot goed, maar is er wel een opfrisbeurt nodig.

De Grondwet hoeft volgens Dekker niet te worden aangepast - de regels liggen vast in artikel 23 - maar de uitleg moet wel worden vertaald naar deze tijd. Dekker wil ook af van het automatisme dat de nu erkende stromingen automatisch hun plekje claimen, waardoor geen ruimte meer over is voor een school waar ouders behoefte aan hebben. 'Ouders in zo'n wijk moeten de kans krijgen een school op te zetten die het beste past bij hun wensen, of die nu met religie te maken hebben, of meer onderwijsinhoudelijk van aard zijn.'

Verder krijgen ouders meer inspraak op de al bestaande scholen. Volgens Dekker moet het mogelijk zijn dat een school van stroming verandert. Het blijft uiteindelijk het bestuur dat besluit of een school van kleur verschiet, maar ouders kunnen hun zaak wel bij een geschillencommissie voor gaan leggen.

Wensen
Volgens Dekker zal het nog jaren duren voor het onderwijssysteem in Nederland echt verandert. 'Maar als dit er uiteindelijk toe leidt dat het onderwijsaanbod beter aansluit op de wensen van de maatschappij, dan is dat geen slechte zaak', vindt hij.

Ook wil Dekker een einde maken aan het thuis houden van religieuze leerlingen omdat er geen school van de juiste stroming in de buurt is. Hij wil dat die kinderen toch naar school gaan, omdat er geen zicht is op het onderwijs dat ze thuis krijgen. Het gaat om enkele honderden kinderen, maar de afgelopen jaren is die groep wel gegroeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden