Dekker volgt advies: geen maatwerkdiploma

Middelbare scholieren moeten niet in één of meerdere vakken op een lager niveau eindexamen kunnen doen. Dat adviseert de Onderwijsraad in een advies aan staatssecretaris Dekker (VVD). Het advies lijkt de doodsteek te betekenen voor het zogenoemde 'maatwerkdiploma'.

Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W.Beeld anp

De Tweede Kamer toonde zich de afgelopen maanden voorstander van een maatwerkdiploma, waarbij leerlingen 'struikelvakken' kunnen volgen op een lager niveau dan het schooltype waarop ze officieel eindexamen in doen. Een havo-leerling zou dan bijvoorbeeld het vak wiskunde kunnen afsluiten op vmbo-niveau. Omgekeerd zou een vmbo'er of havist vakken waarin hij uitblinkt, op een hoger niveau kunnen afronden.

'Een dergelijke wijze van diplomering doet veel meer recht aan de diversiteit van de leerlingen', zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de brancheorganisatie voor voortgezet onderwijs VO-raad en de bedenker van het plan, in maart in de Volkskrant. De Tweede Kamer wilde het maatwerkdiploma volgend schooljaar al invoeren.

Niet doen, adviseert nu de Onderwijsraad, 's lands gezaghebbendste adviesorgaan als het gaat om scholing. Invoering van een maatwerkdiploma en de daarmee gepaard gaande afschaffing van het traditionele eindexamen is een politieke wensdroom, die kan leiden tot 'overhaaste en ondoordachte stelselwijzigingen'.

Ondermijnend

De Onderwijsraad vreest dat een maatwerkdiploma het 'funderend karakter' van het eindexamen ondermijnt. Een diploma met pakweg vier havo-vakken en drie vwo-vakken is moeilijk te wegen. In het hoger onderwijs zal dat leiden tot een wildgroei van extra eisen en toelatingsexamens.

Dat kan weer 'subjectieve toelatingscriteria' geven waarvan jongeren uit sociaal zwakkere milieus de dupe worden. De Onderwijsraad vreest bovendien dat leerlingen sneller de handdoek in de ring gooien als ze weten dat ze hun diploma ook meekrijgen met de lastige vakken op een niveau lager.

Een maatwerkdiploma waarbij leerlingen op een lager niveau vakken kunnen volgen, is nu wat staatssecretaris Dekker betreft van de baan. 'De Onderwijsraad is glashelder: het eindexamen is van grote waarde. Ik zal dit advies dan ook ter harte nemen.'

Paul Rosenmöller Beeld
Paul RosenmöllerBeeld

Hybride eindexamen

'Eenzijdig', reageert Paul Rosenmöller op de visie van de Onderwijsraad. Hij ziet een meer hybride eindexamen als wenselijk. 'We kunnen zoveel maatwerk realiseren als we willen in het onderwijs, als het geen consequenties heeft voor het examen en diploma hebben leerlingen er uiteindelijk te weinig aan.'

Voor vmbo- en havo-leerlingen die uitblinken is het nu volgens de Onderwijsraad al mogelijk om in een enkel vak een certificaat te behalen op een hoger niveau. De wet hoeft voor dit 'maatwerk' niet te worden gewijzigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden