NieuwsRechtsbescherming

Dekker stelt topambtenaar aan om procederende overheid te beteugelen

In het streven naar minder juridische procedures waarin gefinancierde rechtsbijstand nodig is, steekt de overheid de hand in eigen boezem. Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft topambtenaar Daan Hoefsmit aangesteld als ‘aanjager’ om onnodige procedures tegen te gaan waarin de overheid zelf procespartij is.

Remco Meijer
Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte III) bij protest van advocaten in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte III) bij protest van advocaten in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Dat maakte Dekker bekend in een debat over hervorming van het stelsel voor gesubsidieerde rechtshulp. Hij zegde VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden toe voor het eind van het jaar met een top-10 te komen van overheidsinstanties en gemeenten die het vaakst ten onrechte procederen. Dat blijkt als zij verliezen. Van Wijngaarden had gevraagd om deze ‘naming and shaming’.

Hoefsmit, oud-bestuursvoorzitter van het Centraal Administratie Kantoor, werkt op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en is gespecialiseerd in schuldenproblematiek. Hij gaat met alle secretarissen-generaal van de departementen een inventarisatie maken. Dekker vermoedt dat er vooral minder zaken nodig zijn in het bestuursrecht, waarbij overheidsinstanties als het UWV zijn betrokken. Hij wil hier ‘een menselijker blik’, zei hij donderdag in een interview met de Volkskrant.

De bewindsman ligt overhoop met de advocatuur en de oppositie in de Tweede kamer over zijn plannen voor een hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Het beroep daarop is de afgelopen twintig jaar met 40 procent gegroeid. Advocaten klagen dat hun honorering achterblijft. In het regeerakkoord is afgesproken dat het totale budget van 400 miljoen niet hoger wordt. Hervormingen moeten binnen dat budget blijven.

Minder zaken, hogere tarieven

Dekker wil een minder groot beroep op de sociaal advocaat, die in een proces wordt toegevoegd aan mensen die zelf geen advocaat kunnen betalen. In 60 procent van zulke zaken is de overheid zelf de tegenpartij en dat percentage moet omlaag, vindt Dekker. ‘Als het lukt 10 procent minder zaken te voeren, kunnen de tarieven voor sociaal advocaten met ongeveer 10 tot 20 procent omhoog.’

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat de ergste nood nu gelenigd moet worden en is na Prinsjesdag uit het overleg met de minister gestapt. Toen bleek opnieuw dat Dekker geen extra geld voor de beroepsgroep uittrekt. Dat standpunt herhaalde hij in het debat, waarop een groep boze advocaten luidruchtig de zaal verliet.

De advocaten gaan de eerste twee weken van januari staken door geen piketdiensten te draaien. ‘De minister zegt dat te betreuren, maar hij is zelf al twee jaar in staking’, foeterde SP-Kamerlid Michiel van Nispen. ‘Hij heeft al twee jaar een rapport op zijn bureau liggen waarin staat dat er 127 miljoen euro bij moet, maar hij doet niks.’ Dekker zei dat hij ‘geen geldmachine’ op zijn ministerie heeft staan.

Omdat het aantal zaken sinds 2017 iets daalt, houdt hij dit jaar vermoedelijk 5 miljoen euro over. Hij zegde toe dat geld ten goede te laten komen aan de sociaal advocaten.

Lees ook:

Waarom gaat u er tijdens publieke optredens met gestrekt been in? Die vraag stelde GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge tijdens het debat. Hij doelde onder meer op het interview met Sander Dekker in de Volkskrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden