Dekker ondervindt nog naweeën van busongeluk

Stijf van de spierpijn verscheen Ron Dekker zondag bij het NK sprint in Dordrecht aan de start. De zwemmer met al 61 nationale titels op zak was niet overtraind, maar herstellende van een ongeluk dat de voorpagina's van de kranten had gehaald....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Deventer zweminstructeur zat met zijn collega's van het sportcentrum De Scheg in de bus die bij het Duitse Winterberg van de weg af gleed. Daarbij vielen zeven doden en een groot aantal gewonden. Dekker kwam er van af met een hersenschudding en een fikse snee in het voorhoofd. Toch verscheen hij aan de start.

De 29-jarige Dekker won zilver op de 50 meter schoolslag. Hij werd verslagen door Casper van Dam, als vlinderslagzwemmer al zo ongeveer afgeschreven, maar wel tot persoonlijke records in staat op de schoolslag.

'Niets ten nadele van de prestatie van Van Dam', zei Dekker. 'Hij was iets beter. Maar ik had die titel zo graag opgedragen aan de slachtoffers en mijn lotgenoten. Jammer dat het is mislukt. Maar goed, zilver telt ook.'

Dekker had geen spijt van zijn besluit toch mee te doen, maar hij had wel enorm opgezien tegen het moment weer een zwembad binnen te gaan. Zijn baas, de bedrijfsleider van De Scheg, moedigde Dekker aan toch mee te doen aan het NK. Het zou het verwerkingsproces ten goede komen. 'Je moet de stap toch een keer zetten. Ik wilde zo snel mogelijk in m'n ritme komen. Bij een NK zit heel Nederland erbij. Nu ben ik er van af.'

Dekker lag bij het keerpunt nog voor, maar miste in de laatste meters dat beetje extra. Het werd hem prompt allemaal even te veel. 'Tijdens de wedstrijd denk je er niet aan, maar na het aantikken dubbel zo intensief: geen titel en dat ongeluk twee weken geleden. Er knapte iets. Ik heb het maar laten gebeuren. Je hebt per slot van rekening een gigantische klap gehad en je hebt alleen je zelf ermee als je het opkropt.'

Toch durfde hij zondag voorzichtig vooruit te kijken naar een nieuw internationaal seizoen. Dekker laat door de trainingsachterstand de poging in Toulouse (16-17 maart) schieten om de limiet voor de Olympische Spelen te halen. Vergeten doet hij Atlanta niet. 'Nu twee dagen werken en dan vlieg ik naar Galway voor een zwemtoernooitje op een 25-meterbaan. Lekker even naar Ierland. Daarna zet ik alles op een rijtje en bekijk de mogelijkheden. Misschien waag ik nog wel een kans.'

Inge de Bruijn heeft vorig jaar haar kansen voor uitzending naar Atlanta al voldoende gegrepen en moet wil vooral zichzelf iets bewijzen. Dat deed ze in haar vertrouwde Dordtse bad met name op de 50 vlinder. Met een winnende tijd van 27,54 seconden bleef de PSV-zwemster uit Barendrecht minder dan drietiende verwijderd van haar nationale record.

Door privé-problemen heeft ze een aantal weken niet getraind, reden waarom ze onlangs afzag van de World-Cupfinale in Gelsenkirchen. 'Dat is ook een beetje mijn badje. Daar zwom ik mijn Europees record dat nog steeds staat. In Gelsenkirchen kon ik alleen maar afgaan', zei De Bruijn.

Haar verrichting op de vlinderslag was bemoedigend. Hoewel ze ook de 50 vrij won en tweede werd op de 50 rug, is met name haar vrije-slagtechniek voor verbetering vatbaar.

En dat is in 1996, naast de individuele vlinderslag, met het oog op een 4x100 meter vrij een belangrijke Olympisch doel. Zeker nu Marianne Muis terug is, Karin Brienesse weer zin heeft en Angela Postma waarschijnlijk op tijd is hersteld van een operatieve ingreep aan de al tijden tegenwerkende schouder.

Doordat dit drietal ontbrak, stelden de NK sprint niet veel voor. Bovendien had een sprinter als Pieter van den Hoogenband voor wedstrijden in Leeds (50-meterbaan) gekozen Er werden geen bijzondere tijden gezwommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden