Dekker: geen bovengrens aan aantal leerlingen in schoolklas

AMSTERDAM - Er komt geen bovengrens aan het aantal leerlingen in schoolklassen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.


De gemiddelde groepsgrootte in het basisonderwijs is gestegen van 22,8 leerlingen in 2012 naar 23,3 leerlingen in 2013, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs. In het voortgezet onderwijs varieert de gemiddelde groepsgrootte van 21 leerlingen (vmbo) tot 27 leerlingen (havo).


'Scholen krijgen voldoende geld om groepen van acceptabele omvang te kunnen samenstellen en slagen daar over het algemeen ook goed in', schrijft Dekker. 'Ik realiseer me dat dit soms scherpe budgettaire keuzes vraagt. De komende tijd krijgen scholen wat ruimere financiële armslag. Daarmee komen er meer mogelijkheden om de werkdruk aanvaardbaar te houden en alle leerlingen de aandacht te blijven geven die zij verdienen.'


Door geen maximum te willen instellen, schuift Dekker het probleem van 'XXL-klassen' af op de scholen, aldus Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb). 'De bond krijgt dagelijks mails en telefoontjes van collega's binnen die moeten werken met mega-klassen. Die maken zich zorgen: ze komen tijd tekort om iedere leerling de aandacht te geven die hij of zij verdient. Helaas blijft Dekker volhouden dat het gemiddeld allemaal wel meevalt.'


Zeven leraren van de vakbond Leraren in Actie dienen vandaag een burgerinitiatief tegen 'overvolle klassen' in bij de Tweede Kamer. Er staan 46 duizend handtekeningen onder. Schoolklassen zijn volgens hen door de bezuinigingen steeds groter geworden, wat ten koste gaat van de leerprestaties. 'Door dit Burgerinitiatief is de Tweede Kamer verplicht het onderwerp van de overvolle klassen en ons voorstel om tot een maximum te komen, te bespreken', aldus de leraren.


Scholen hebben volgens Dekker echter zelf aangegeven dat ze geen bovengrens willen. 'Er is geen one size fits all: de indeling en de omvang van de groepen hangt nauw samen met andere keuzes over de inrichting van het onderwijs op een school.'


Er blijkt een grote variatie in groepsgroottes te bestaan - zowel tussen scholen als binnen scholen. Zo'n 6 procent van de groepen in het basisonderwijs telt meer dan dertig leerlingen en zo'n 65 procent minder dan 26 leerlingen. Grote scholen formeren gemiddeld grotere groepen dan kleine scholen, maar organiseren veelal ook 'extra handen', zoals onderwijsassistenten en vakleerkrachten. Dekker is 'gecharmeerd' van dit soort vernieuwingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden