Dekker geeft corporaties schrobbering

Bijna negentig woningcorporaties hebben zich in 2003 schuldig gemaakt aan verboden handelingen. Ze verstrekten ondermeer ontoelaatbare leningen aan eigen personeelsleden of aan bedrijven....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Dat heeft minister Dekker van VROM donderdag aan de corporaties geschreven. Haar departement gaat bij een aantal corporaties nader onderzoek doen. Andere corporaties worden verzocht hun onrechtmatig handelen direct te stoppen.

Dekker beklaagt zich verder over de onduidelijke jaarverslagen van de corporaties. Een kwart daarvan voldoet niet aan de eisen. Zo bieden ze te weinig inzicht in de prestaties en voornemens voor de komende jaren. In totaal waren in 2003 in Nederland 538 corporaties actief, 14 minder dan in 2002. Door fusies is dit aantal inmiddels waarschijnlijk verder gedaald.

De vereniging van woningcorporaties, AEDES, is voorstander van hard ingrijpen bij sjoemelende corporaties. Maar voorzitter Van Leeuwen vindt niet alle aantijgingen hout snijden. Sommige regels belemmeren volgens hem 'het maatschappelijk ondernemen' van corporaties.

Zo is er een woningcorporatie in Brabant die van VROM geen lening mag verstrekken aan een opvanghuis, terwijl de gemeente garant staat. Een onbegrijpelijk voorbeeld, vindt Van Leeuwen, temeer omdat VROM er steeds op aandringt dat woningcorporaties opvanghuizen voor daklozen moeten bouwen.

Dekker toont zich evenmin tevreden over de prestaties die de corporaties in 2003 hebben geleverd. De honderd corporaties bouwden weliswaar 6400 huurwoningen, maar sloopten er in dezelfde periode 7800. Nog eens 6500 woningen werden verkocht aan (ex)huurders.

Mede doordat de corporaties meer slopen dan bouwen is de woningnood de afgelopen verder opgelopen. Dekker eist daarom dat de corporaties tot 2009 gezamenlijk twintigduizend nieuwe woningen opleveren en achtduizend stuks verkopen .

Ze dringt erop aan dat de corporaties nog dit jaar met de gemeenten afspraken maken over de 56 grootste probleemwijken. In veel gemeenten zit het overleg echter muurvast.

De Nederlandse woningcorporaties bezitten samen 40 procent van de Nederlandse huizen en hebben als taak de laagste inkomens te huisvesten. Hun gezamenlijke vermogen is de afgelopen jaren sterk gestegen, door de waardestijging van hun onroerend goed en de verkoop van huurwoningen. Slechts veertien corporaties kampen met geldproblemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden