Deken daagt Moszkowicz voor tuchtrechter

Advocaat Bram Moszkowicz moet voor de tuchtrechter komen omdat hij onder meer stelselmatig contant geld heeft aangenomen zonder dat te melden. Ook is hij volgens de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam, Germ Kemper, naar een aantal cliënten onduidelijk geweest over het honorarium dat hij in rekening heeft gebracht.

Archieffoto van Bram Moszkowicz Beeld ANP
Archieffoto van Bram MoszkowiczBeeld ANP

Het onderzoek dat de deken de afgelopen maanden deed naar Moszkowicz, heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat het kantoor Moszkowicz belasting heeft ontdoken, zei een woordvoerder vandaag.

Advocaten moeten het aan de deken melden als zij contante betalingen aannemen van 15.000 euro of meer. Hoeveel geld Moszkowicz in totaal contant zou hebben ontvangen, willen de deken en Moszkowicz niet zeggen. 'Het gaat om aanzienlijke bedragen', aldus de zegsman.

De deken begon het onderzoek na een publicatie vorig jaar in NRC Handelsblad. De krant meldde dat de bekende strafpleiter de belasting voor 1 miljoen euro zou hebben ontdoken. Hoewel het dekenonderzoek niet daarop was gericht, heeft Kemper geen aanwijzingen gevonden voor zwart geld.

Beroepsgeheim
Bram Moszkowicz erkent dat hij contant is betaald. Hij zei dat hij bij de Raad van Discipline zal betogen dat hij dat niet heeft gemeld, omdat betalingen van cliënten onder zijn beroepsgeheim vallen. Deze inkomsten zijn wel aan de Belastingdienst opgegeven, aldus Moszkowicz. 'Ik zie dit als een zaak van principiële aard.'

De deken verwijt Moszkowicz verder nog dat hij de jaarstukken van zijn kantoor te laat heeft ingeleverd en dat hij in het onderzoek naar klachten over hem te traag of helemaal niet heeft gereageerd. 'Daar heb ik inderdaad in de drukte van mijn praktijk een steek laten vallen', zegt de advocaat.

De Raad van Discipline kan diverse straffen opleggen als hij daartoe aanleiding ziet: waarschuwen, berispen, schorsen of schrappen van het tableau. Het is nog niet bekend wanneer de raad de zaak van Moszkowicz zal behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden