nieuwsMarengo-proces

Deken Amsterdam roept advocaten in zaak Ridouan T. op hun strijd niet via media te voeren

De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs roept de twee advocaten in de zaak rondom Ridouan T. op hun strijd niet langer via de media te voeren. Zaterdag vlogen de twee elkaar in de haren na een interview in De Telegraaf van de nieuwe anonieme advocaat van Nabil B., kroongetuige in het strafproces tegen T.

Maud Effting
Inez Weski vertrekt bij de Extra Beveiligde Inrichting Vught. Beeld ANP
Inez Weski vertrekt bij de Extra Beveiligde Inrichting Vught.Beeld ANP

‘Ik ga niet oordelen over wat er tot nu toe in de publiciteit is gezegd over anonieme advocaten’, zegt Henrichs. ‘Maar ik vind dat alle betrokken advocaten het debat over nut, noodzaak en geoorloofdheid van anonieme advocaten zouden moeten voeren op de enige plek waar dat thuishoort: in de rechtszaal. De actie van de een lokt een reactie van de ander uit en voor je het weet buitelt iedereen publiekelijk over elkaar heen, terwijl dat in deze zaak echt gevaarzettend kan zijn.’ Henrichs wil niet kwijt of hij de advocaten hier zelf over heeft benaderd.

De advocaat van kroongetuige Nabil B., die om veiligheidsredenen anoniem blijft, haalde zaterdag in De Telegraaf hard uit naar Weski. Volgens hem vindt Nabil B. dat Weski zich levensgevaarlijk opstelt doordat ze zich zou hebben verzet tegen het gebruik van anonieme advocaten. ‘Nabil zei letterlijk: Weski zet mijn advocaten zo voor een vuurpeloton’, aldus de advocaat.

De anonieme advocaat van B. is de opvolger van Derk Wiersum, die in september werd doodgeschoten. Ridouan T. wordt verdacht van een reeks moordopdrachten. Hij werd in december in Dubai aangehouden en aan Nederland overgedragen. Hij geldt als hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo.

In het interview in De Telegraaf suggereert de anonieme advocaat verder dat Weski’s uitlatingen een rol kunnen hebben gespeeld bij de moord. ‘Mijn cliënt vindt dat Derk Wiersum mede is vermoord vanwege krantenartikelen, waarin advocaten van verdachten in het Marengo-proces suggereerden dat Wiersum samen met de kroongetuige verklaringen in elkaar had gepuzzeld om mensen veroordeeld te krijgen.’

Advocate Inez Weski reageerde furieus op de aantijgingen. In een persbericht schrijft de advocate dat ze een klacht in zal dienen bij de deken van de Orde van Advocaten omdat de anonieme advocaat volgens haar ‘willens en wetens een vals beeld’ verspreidt. Ze spreekt over ‘onware, lasterlijke en opruiende berichtgeving’.

Zo bestrijdt ze dat ze per se de namen van de anonieme advocaten zou willen weten. ‘Ik heb gesteld tegenover de rechter-commissaris dat wat mij betreft die advocaten anoniem mochten blijven, maar wel zichtbaar, eventueel gegrimeerd en onherkenbaar, tijdens de ondervraging van hun cliënt moesten zijn.’ Volgens Weski is dit nodig om eventuele beïnvloeding te kunnen signaleren.

Verder stelt Weski dat Nabil B. het zelf in zijn verhoren voortdurend heeft over ‘gepuzzel’ samen met de politie of zijn toenmalige advocaten. Ook verbaast ze zich over het feit dat de advocaat die anoniem wil blijven zich met ‘redelijk vergaande details rond zijn/haar persoon’ tot de pers heeft gericht.

In het interview in De Telegraaf vertelt de advocaat, die volgens de krant over ‘een zeer ruime ervaring’ beschikt, dat hij of zij niet meteen werd benaderd. ‘Na de moord tuimelden advocaten over elkaar heen. Er waren rouwadvertenties, teksten op websites. Maar daar verdedig je de rechtsstaat niet mee. Nabil heeft voor hij mij belde meerder advocaten om hulp gevraagd, niemand wilde of durfde.’ Hij zegt advocaat te zijn geworden om ‘mensen die in een netelige positie verkeren te helpen’.

De eerste ontmoeting met Nabil B. was ‘bijzonder’, aldus de advocaat. ‘Hij maakte geen aangeslagen indruk, integendeel. Ik merkte wel dat de moorden op zijn broer en advocaat geen moment uit zijn hoofd zijn.’

Hij of zij zegt zich te realiseren ‘misschien voor de rest van mijn leven’ de consequenties hiervan te moeten dragen. ‘Je belandt vanuit een Mickey Mouse-film in de wereld van Netflix-series als Narcos of Bodyguard, inclusief geblindeerde gepantserde limousines en mannen met oortjes in voortdurend om je heen.’ De anonieme advocaat zegt ‘24/7’ met de zaak bezig te zijn.

Op 27 februari is de eerstvolgende zitting in Marengo. Ridouan T. zal dan naar verwachting voor het eerst zijn opwachting maken in de rechtszaal, te midden van een groep medeverdachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden