Dehaene vormt in recordtijd nieuwe Belgische regering

Jean-Luc Dehaene gaat volgende week als de nieuwe regeringsleider van België, en niet slechts als demissionair premier, naar de Europese Top in Cannes....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Formateur Dehaene heeft de coalitie-onderhandelingen binnen een maand weten af te ronden, naar Belgische begrippen een huzarenstukje. De komende dagen zal nog duidelijkheid moeten komen over de portefeuilleverdeling.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Frank Vandenbroucke komt voorlopig niet terug in de regering. De Vlaamse socialist liet zaterdagmiddag weten niet beschikbaar te zijn voor een ministerspost.

Hij verwacht nog nadere ondervraging door de Belgische justitie over zijn rol bij de omstreden 'giften' van de vliegtuigbouwers Agusta en (vermoedelijk) Dassault aan zijn partij.

Vorige week werd bekend dat voorlopig alleen SP-voorzitter Louis Tobback helemaal is vrijgepleit van betrokkenheid bij de smeergeld-affaire. In een uitgelekte brief aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers schrijft de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Jacques Velu, dat Tobback niet meer zal worden ondervraagd. Over de andere betrokkenen wordt met geen woord gerept.

'Ik werd op de hoogte gebracht van het feit dat het gerecht nog verder onderzoek wenst te verrichten met betrekking tot mijn verantwoordelijkheid inzake de financiering van de SP', zei Vandenbroucke zaterdag in een verklaring. 'Ik wens me volledig ter beschikking te stellen van het gerecht.'

Vandenbroucke trad in maart af als minister van Buitenlandse Zaken, nadat bekend was geworden dat hij in 1991 als partijvoorzitter opdracht had gegeven om een geheime reserve van 2,5 miljoen gulden te verbranden. Een deel van het geld, dat lag opgeslagen in een kluis bij de bank Codep, was afkomstig van Agusta. Vandenbroucke, die nu plaats neemt in de Kamer, vergaarde bij de verkiezingen opmerkelijk veel voorkeursstemmen.

In het regeerakkoord, dat zondag werd ondertekend, staan de grove lijnen uitgezet over de aanpak van de werkloosheid en de financiering van de sociale zekerheid. Na de zomer hoopt Dehaene concrete besluiten te nemen over de gewenste lastenverlaging op arbeid. Ook moeten formules worden uitgewerkt voor arbeidsverdeling. Werklozen worden verplicht om 'passende arbeid' aan te nemen.

In de gezondheidszorg wordt de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van ziekenfondsen en artsen. De wettelijke pensioenvoorziening, die volgens de liberale oppositie binnen een paar jaar onbetaalbaar is, blijft ongewijzigd. De regering gaat echter wel onderzoeken of alternatieven mogelijk en wenselijk zijn.

De nieuwe regering-Dehaene zal niet tornen aan de kinderbijslag. Wel wordt het stelsel aangepast aan veranderde gezinssituaties, zoals eenoudergezinnen of gezinnen van gescheiden ouders. De huurwet, die eind dit jaar tot vrees van alle huurders afliep, wordt met een jaar verlengd.

Vorige week bereikten christen-democraten en socialisten ook al regeerakkoorden op gewestelijk niveau. PS en PSC zetten de coalitieregeringen in het Waalse gewest en de Franse gemeenschap voort. CVP en SP vormen met een heel krappe meerderheid de Vlaamse regering.

De liberalen hebben ondanks hun verkiezingsoverwinning alleen een plaatsje weten te verwerven in de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar gaat een coalitie van vijf partijen regeren: CVP, SP en Volksunie aan Vlaamse kant en de (liberale) PRL/FDF en PS aan Franstalige kant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.