Dehaene pleit voor straffen falende politie in zedenzaak

Sancties tegen degenen die leiding gaven aan het slecht verlopen politie- en justitie-onderzoek naar de verdwenen Belgische kinderen zullen niet uitblijven....

ANP

ANP

BRUSSEL/JUMET

Ook de hervorming van het bureaucratische justitieel apparaat zal nog even op zich laten wachten. Vooral de ouders van verdwenen kinderen dringen aan op een snelle hervorming van het logge apparaat. Tevens moet er een eind komen aan de strijd tussen gerechtelijke politie en rijkswacht. 'We moeten echter ook de moed hebben te zeggen dat die hervormingen tijd nodig hebben', aldus de Dehaene.

In het Waalse Jumet begonnen rijkswacht en burgerbescherming zaterdag aan een nieuwe zoektocht naar mogelijke slachtoffers van de bende-Dutroux. Met de hulp van vier speleologen werd een al bijna twintig jaar verlaten mijnschacht onderzocht.

Marc Dutroux en zijn ex-vrouw Michèle Martin hadden vrijdagavond ter plaatse verklaard dat zich in de oude mijn 'zaken bevinden die de politie zullen interesseren'. Zondagavond was echter nog geen nieuw spoor gevonden. De mijn bevindt zich vlakbij het huis waar de lichamen van de meisjes An en Eefje zijn aangetroffen.

Het nieuwe onderzoek in Jumet kan zeker een week in beslag nemen, verklaarde een woordvoerder van de rijkswacht. De werkzaamheden worden gehinderd door zuurstofgebrek in de mijnschacht. Wel is duidelijk dat de speurders gericht zoeken naar de lichamen van mogelijk niet ontdekte slachtoffers.

In Neufchâteau hebben zaterdagmiddag vijfhonderd burgers hun steun betuigd aan procureur Bourlet en onderzoeksrechter Connerotte. Zij moedigden de twee leiders van het onderzoek in de zaak-Dutroux aan tot op de bodem te gaan.

Een groep Nederlandse motorrijders heeft zaterdag in Hasselt een steunbetuiging overhandigd aan de vader van het door Dutroux vermoorde meisje An Marchal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden