Degradatiespook waart nu al rond in eredivisie

Onze lieve heer liet gisteravond tijdig zijn oog vallen op de Alkmaarder Hout, zodat AZ zijn eerste overwinnning in de eredivisie kon incasseren en Volendam zijn derde nederlaag moest incasseren....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ALKMAAR

Twee minuten lang dreigde armzalig voetbal met een 1-0 overwinning beloond te worden, maar het tij keerde net op tijd. Een kwartier voor tijd zette AZ zijn honderdste mogelijkheid deze avond om in de winnende treffer.

De eredivisie zit nog in de periode van zomeravondvoetbal en was in Alkmaar toch al toe aan haar eerste degradatiewedstrijd. Twee van de drie Noord-Hollandse vertegenwoordigers in de hoogste klasse begonnen aan hun vierde wedstrijd van het seizoen met beide slechts één punt.

Van Volendam mocht vooraf weinig meer worden verwacht. De nieuwe trainer Hans van der Zee moet roeien met riemen die de aloude Heen en Weer dit jaar alleen bij wijze van godswonder uit de haven kunnen voeren. Tot overmaat van ramp dient Van der Zee het nog zeker twee weken te doen zonder de geblesseerde spelmaker Johan Steur en dat wreekt zich zeer.

Tegen AZ ging de bal vanuit de verdediging linea recta naar de twee lange spitsen De Vries en De Bruyn die in het bezit ervan dienden te blijven tot andere Volendammers de verdedigende stellingen hadden verlaten. Dat lukte niet of nauwelijks, zeker in de eerste helft niet. Meestal kopten De Vries en De Bruyn de bal door naar een medespeler die er niet was. Volendam heeft in deze samenstelling niets op het hoogste niveau te zoeken.

(Dat gold gisteravond evenzeer voor scheidsrechter Uilenberg. Het leek wel of hij de gele kaart in de kleedkamer had laten liggen. Zowel Volendam-verdediger Nijholt als AZ-middenvelder Kooijman kwam er een paar keer ten onrechte met een simpel fluistignaal af.)

AZ heeft de financiën om wel een eredvisiewaardig elftal op de been te brengen. Van der Zee: 'In vergelijking met zondag tegen Excelsior was het team van AZ op vier plaatsen gewijzigd, zonder dat het een verzwakking was. Bij ons is dat ondenkbaar.'

Trainer Vonk had voor een samenstelling gekozen, waarmee initiatieven konden worden ontplooid. Goudmijn en Latuheru dienden de zwakke Volendamse flanken te bestoken. In de AZ-aanval kon spits Mutsaers steeds rekenen op de opkomende Durmusoglu en Krüzen.

Maar de Alkmaarders speelden te veel in één tempo om de Volendamse defensie te kunnen ontregelen. Spelmaker Krüzen, de enige speler op het veld die wel eens de tijd nam om naar links en rechts te kijken, viel na een sterk begin terug.

Niettemin kreeg AZ voor rust toch volop kansen nadat Volendammer Valk naast het doel van Moens had geschoten. Met name Mutsaers mocht zich het Alkmaarse onvermogen aanrekenen.

In de tweede helft durfde Volendam iets vaker doelman Zoetebier alleen te laten - en dat werd nog beloond ook. Het was opnieuw Valk die ongehinderd kon oprukken omdat Hesp verzuimde in te grijpen. Ditmaal mikte Valk wel tussen de twee palen en raakte nu wel het net omdat Moens zich van zijn slechtste zijde liet zien. Dat was een daad van groot onrecht, waarover AZ niet al te luid mocht klagen. Daarvoor was de ploeg zelf te veel in gebreke gebleven.

Goed voorbeeld deed echter goed volgen. Twee minuten later was de stand alweer in evenwicht. In de 54ste minuut werd de zoveelste hoekschop van Krüzen door de opgekomen verdediger Wijker ingekopt.

Beide ploegen leken in die tweede helft tot het besef te zijn gekomen dat betaald voetbal tot vermaak dient. De verdedigingen vatten hun taak minder strikt op en zo kon het gebeuren dat de Volendamse aanvaller Aschwin de Bruyn, vorig jaar nog een amateur, in de 57ste minuut alle tijd kreeg om naast te mikken. Hetgeen hem onmiddellijk op een wissel kwam te staan.

En zo werd nog een handvol kansen om zeep geholpen, alvorens eindelijk een buitenspeler van AZ naar de achterlijn snelde. Goudmijn besloot die handeling met een puntgave voorzet die op het hoofd van de meegelopen Durmusoglu eindigde. Hij mikte, via de hand van Zoetebier, de bal in de linkerhoek.

AZ trok zich daarna angstig terug en stelde Volendam daardoor nog diverse malen in de gelegenheid gelijk te maken. Gelukkig stak onze lieve heer daar een stokje voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden