Degradatiekandidaten Sparta en Twente schieten beiden weinig op met 1-1 gelijkspel

Crisistrainers Dick Advocaat en Gertjan Verbeek hebben nog geen potten kunnen breken.

Guus Peters
Sander Fischer van Sparta in duel met Twente-spits Tom Boere. Beeld anp
Sander Fischer van Sparta in duel met Twente-spits Tom Boere.Beeld anp

'Wat zei je?', vraagt Dick Advocaat als Gert-Jan Verbeek hem voor de wedstrijd de hand schudt. 'Ik zei: een fijne wedstrijd', antwoordt Verbeek. 'Succes kan ik je helaas niet wensen, alhoewel we het allebei nodig hebben.'

De degradatiekraker tussen nummer zeventien FC Twente en hekkensluiter Sparta is tevens het duel tussen Verbeek en Advocaat, gerenommeerde trainers, die dit seizoen tussentijds werden aangesteld om de meubelen in Enschede en Rotterdam te redden. Vooralsnog zonder resultaat. Ook met het gelijkspel (1-1) in een rechtstreeks gevecht om de laatste plaats schieten beide ploegen zondag weinig op.

'Iedereen verwacht dat het meteen goed gaat als een nieuwe trainer voor de groep staat, maar die aanname heb ik bij mijn aanstelling al weggehaald', aldus de 55-jarige Verbeek. 'Het is statistisch aangetoond dat het vervangen van een trainer midden in een seizoen sportief gezien vaak niet helpt.' De trainer van Twente is hard op weg zijn eigen woorden waar te maken.

Reputatie op het spel

In vergelijking met zijn in oktober ontslagen voorganger René Hake haalt Verbeek gemiddeld minder punten per wedstrijd (0,75 om 0,57). In dat licht bezien doet zijn collega Advocaat het bij Sparta niet veel beter. De oud-bondscoach pakte gemiddeld 0,57 punt per duel. Minder dan de in december ontslagen Alex Pastoor (0,69). In Rotterdam zijn ze vereerd met een toptrainer te mogen werken. Veel punten leverde het nog niet op.

Dus staat er bij de degradatiekraker in Enschede naast drie punten ook de reputatie van de ervaren trainers op het spel. Beiden wisten pas één keer te winnen met hun ploeg. Een nederlaag zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de rest van het seizoen. Degradatie naar de eerste divisie wil geen enkele trainer op zijn cv.

Van die ernst lijkt Twente in de eerste helft het meest doordrongen. De ploeg van Verbeek voetbalt fris en overklast Sparta op alle fronten. Met Adam Maher, Fredrik Jensen en Adnane Tighadouini laat zij bovendien zien over individueel betere spelers te beschikken. Tot doelpunten leidt het niet; Maher drukt te zwak af en Jensen schiet in vrije positie ruim naast.

Langs de lijn zien beide trainers het op hun manier aan. Met de handen op zijn rug ijsbeert Verbeek langs de witte kalklijn van het coachvak. Een paar meter verderop schiet Advocaat een paar keer als een strak gespannen elastiek uit zijn dug-out. De ene keer gaat hij te keer tegen een van zijn spelers als die zich te makkelijk van te bal laat zetten, niet veel later ontploft het vaatje buskruit als de arbiter een ingooi toekent aan Twente.

De passie waarmee de 70-jarige Hagenaar langs de kant staat, slaat niet over op zijn spelers. Waar Sparta in de eerste wedstrijden onder zijn leiding een energieke indruk maakte, oogt de ploeg tegen Twente verlamd. Advocaat: 'Twente was heel dominant in de eerste helft. Daar konden wij niet in mee.'

Met de aanstelling van Advocaat in januari gooide Sparta het roer om. De club die bekendstaat om het opleiden en doorverkopen van talentvolle spelers, vertrouwt nu vooral op ervaren krachten. Voetballers die het klappen van de zweep kennen en op resultaat kunnen spelen. In de winterstop werden zes nieuwe spelers aangetrokken. Het is de vraag of Miquel Nelom zoveel beter is dan de talentvolle Sherel Floranus, die zijn basisplek aan de Feyenoordhuurling verloor.

Dick Advocaat is niet geheel ontevreden met het gelijkspel: 'We zijn allebei een punt ingelopen op de concurrenten boven ons die allen hebben verloren.' Beeld anp
Dick Advocaat is niet geheel ontevreden met het gelijkspel: 'We zijn allebei een punt ingelopen op de concurrenten boven ons die allen hebben verloren.'Beeld anp

Michiel Kramer

Toch lijkt Advocaat tegen Twente gelijk te krijgen, als zijn ploeg na een uur geheel tegen de verhouding in op voorsprong komt. Sparta heeft tot dan toe nog niet een keer op doel geschoten als de ingevallen Michiel Kramer - de clubloze spits tekende vorige week een contract bij Sparta - collega-aanvaller Fred Friday met een subtiel balletje de diepte in stuurt. De spits schiet de bal langs de grabbelende Joël Drommel.

Lange tijd lijkt Advocaat de laatste plaats over te doen aan Verbeek, tot Twente vijf minuten voor het laatste fluitsignaal via Haris Vuckic gelijkmaakt. De middenvelder rommelt een hoekschop al vallend achter doelman Jannik Huth. Aan de zijlijn balt Verbeek zijn vuisten, terwijl Advocaat het hoofd teleurgesteld wegdraait.

Dus eindigt het degradatieduel onbeslist. Daar schieten beide ploegen weinig mee op. Al ziet de optimistische Advocaat het anders. 'We zijn allebei een punt ingelopen op de concurrenten boven ons die allen hebben verloren.' Daar sluit Verbeek zich al morrend bij aan.

Welke trainer het beste kan leven met het gelijkspel? 'Dat ben ik, denk ik', zegt Advocaat. 'Ik ben tevreden met een punt.' Naast hem trekt Verbeek een vies gezicht. 'Ik ben niet tevreden met een punt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden