UTRECHT

Definitief geen seksboten meer aan Utrechts Zandpad

De seksboten langs het Zandpad in Utrecht moeten weg. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, beheerder van het water, heeft de huurovereenkomsten voor deze boten opgezegd en wil geen nieuwe bedrijvigheid meer langs de Vecht.

Een prostituee verlaat in juli van dit jaar voor de laatste keer haar werkplek aan het Zandpad. Beeld ANP

Utrecht verwacht dat het ongeveer een jaar gaat duren voor een beoogde nieuwe locatie voor raamprostitutie klaar is voor gebruik.

Burgemeester Aleid Wolfsen zei dat hij zich realiseert dat deze ontwikkeling een flinke tegenvaller is voor de Macha's, de coöperatie van prostituees die zelf werkruimtes aan vrouwen wil verhuren. De gemeente wil snel met hen praten.

Slachtoffers
De Macha's zijn blij dat Utrecht de macht van Wegra, de grootste exploitant van seksboten, heeft gebroken. Maar de coöperatie vindt het volgens een woorvdoerster niet acceptabel dat vrouwen misschien nog wel een jaar op werkplekken moeten wachten. 'De vrouwen van het Zandpad zijn de grootste slachtoffers. Ze zijn brodeloos gemaakt en zitten zonder inkomen.' Ook collegepartij GroenLinks vindt dat er een tijdelijke oplossing voor werkplekken voor de Macha's moet komen. 'Anders valt het collectief uit elkaar.'

Utrecht maakte deze zomer een einde aan alle raamprostitutie in de stad omdat de exploitanten zich schuldig zouden maken aan mensenhandel. Andere exploitanten konden een nieuwe vergunning aanvragen en dan ruimte huren van de eigenaars van ramen. Maar de huidige ramen houden nu op te bestaan. De gemeente wil alle raamprostitutie gaan concentreren op een nieuw terrein in de buurt van het Zandpad.

Strengere eisen
Utrecht gaat ook strengere eisen stellen aan nieuwe exploitanten. Een monopoliepositie zoals in het verleden is in het vervolg verboden. Een eigenaar mag maar maximaal een vijfde van alle ramen bezitten en krijgt een vergunning voor maximaal 3 jaar. Vrouwen die achter de ramen zitten, moeten minstens 21 jaar zijn.

Exploitant Wegra is woedend op het waterschap en de gemeente en zegt het er niet bij te laten zitten. Wegra is niet van plan de schuiten weg te halen. Er loopt nog een rechtszaak tegen de gemeente over het intrekken van de exploitatievergunningen. Als Wegra die zaak wint, wil de exploitant miljoenen aan schade claimen bij de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden