Update

Definitief einde strafzaak klokkenluider Ad Bos

Klokkenluider Ad Bos is definitief van strafvervolging verlost. Het gerechtshof in Amsterdam maakte vandaag een einde aan de al jaren slepende zaak tegen de 65-jarige Bos door het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren.

Redactie
Klokkenluider Ad Bos vandaag voor de rechtbank. Beeld anp
Klokkenluider Ad Bos vandaag voor de rechtbank.Beeld anp

Het OM had hier zelf om gevraagd, omdat er met de vervolging van Bos eigenlijk geen enkel doel meer diende en de zaak veel te lang heeft geduurd. Ook erkent het OM het maatschappelijk belang van Bos als klokkenluider.

Bos is de klokkenluider geweest in de zogeheten bouwfraudeaffaire. Hij beschikte over een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee hij in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. In zijn eigen zaak beschuldigde justitie hem van omkoping van ambtenaren.

Parlementaire enquête
De affaire leidde in 2002 tot een parlementaire enquête. Marijke Vos, voorzitter van de enquêtecommissie, woonde de uitspraak van het Amsterdamse hof maandag persoonlijk bij.

Bos reageerde maandag opgelucht, maar ook bedaard. ,,Het kwartje moet nog even vallen', zei hij direct na afloop. ,,Maar natuurlijk ben ik blij en zal het straks gevierd worden.''

Met de uitspraak van het hof is de zaak ook echt van de baan. De uitspraak van het hof vloeit voort uit een gezamenlijk standpunt van Bos, zijn advocaat en het OM. Van een beroep in cassatie zal geen sprake zijn.

Hoger beroep
In 2005 veroordeelde de rechtbank in Rotterdam Bos wegens omkoping van een ambtenaar, maar legde geen straf omdat hij als klokkenluider had gefungeerd. Bos ging in hoger beroep, omdat hij vond dat het OM hem niet had mogen vervolgen. Het hof in Den Haag gaf Bos gelijk en verklaarde het OM niet ontvankelijk. Justitie ging in cassatie, de Hoge Raad oordeelde dat het hof in Amsterdam de zaak opnieuw moest doen.

De procedure in Amsterdam leidde tot gesprekken tussen Bos, zijn advocaat en het OM, met het gezamenlijke standpunt als resultaat. Het hof vindt dat er geen belangen meer zijn gediend met de voortzetting van de strafzaak.

Bos in de camper waarin hij jaren woonde. Beeld anp
Bos in de camper waarin hij jaren woonde.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden