Definitief akkoord kabinet met oppositie

Het kabinet heeft vrijdagavond met de coalitiefracties van VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord gesloten over de begroting voor 2014.

Redactie
Premier Mark Rutte komt aan voor de persconferentie van de coalitie en oppositiefracties over het bereikte akkoord. Beeld anp
Premier Mark Rutte komt aan voor de persconferentie van de coalitie en oppositiefracties over het bereikte akkoord.Beeld anp

Het akkoord werd vrijdagavond door alle hoofdrolspelers toegelicht tijdens een persconferentie op het ministerie van Financiën. Allen benadrukten ze het belang van het akkoord, afgesloten in een tijd van (politieke) crisis. 'Ik heb begrip voor het chagrijn bij mensen dat de politiek het te vaak laat afweten. Vandaag laten we zien dat politiek Den Haag het wél kan', aldus D66-leider Pechtold.

ChristenUnie-leider Slob liet weten dat 'de negatieve spiraal van het steeds maar groeiend aantal werklozen is doorbroken'. 'We kunnen nu perspectief bieden aan mensen.' Minister Dijsselbloem (Financiën) stelde tevreden vast dat de kans dat de begroting van 2014 en het belastingplan in het parlement zal worden aangenomen 'flink is toegenomen'. Premier Rutte benadrukte dat bij het ontluikende financiële herstel het 'van groot belang' is dat de begrotingsplannen nu zeker zullen worden aangenomen.

Meer koopkracht
Het akkoord is nader uitgelegd in een brief aan de Tweede Kamer.
Delen van het sociaal akkoord zullen versneld worden uitgevoerd - een grote wens van D66. De maatregelen ter verbetering van de positie van flexwerkers en de versoepeling van het ontslagrecht zullen met een half jaar worden vervroegd. Mensen met een WW-uitkering moeten straks eerder een baan onder hun niveau accepteren. Daarnaast krijgen bedrijven eerder de verplichting opgelegd om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Verder bevat het akkoord cadeautjes voor alle partijen. De lasten op arbeid gaan omlaag, er komt 600 miljoen euro vrij voor onderwijs (een uitdrukkelijke wens van D66), de bijdrage van 300 euro voor schoolboeken blijft gehandhaafd en de bezuinigingen op de kinderbijslag worden geschrapt (560 miljoen structureel). Dat laatste is een belangrijke tegemoetkoming aan gezinnen, zoals die door ChristenUnie en SGP werd gewenst. Opvallend is dat de bezuiniging op de publieke omroep wordt gehalveerd naar 50 miljoen euro, terwijl daarover deze week nog uitvoerig is gedebatteerd in de Kamer.

Opvallend is dat veel van de maatregelen betaald gaan worden met 'groene lastendruk', waaronder een hogere belasting op leidingwater (+205 miljoen), herinvoering van de afvalstoffenheffing (25 miljoen) en het schrappen van de lagere motorrijtuigenbelasting (250 miljoen). Verder moet het schrappen van subsidies aan bedrijven en extra bezuinigingen op ministeries ook nog eens bijna een miljard euro opleveren.

Volgens de onderhandelaars zal de koopkracht ten opzichte van de Miljoenennota voor bijna alle groepen verbeteren. Voor sociale minima is de koopkracht 1 procent beter dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag publiceerde. Daarnaast is er sprake van een lastenverlichting op arbeid van 1,8 miljard euro. De afspraken moeten leiden tot zo'n 50.000 extra banen. Ook zal de marginale belastingdruk dalen.

Twee weken onderhandelen
Vrijdagmiddag bereikten de onderhandelaars een akkoord, dat 's avonds aan de betrokken fracties werd voorgelegd. Nadat alle fracties met de deal hadden ingestemd, kwamen de hoofdrolspelers nog een keer bij elkaar op het ministerie van Financiën.

De afgelopen twee weken onderhandelde het kabinet bijna onafgebroken met de oppositie over de begroting voor volgend jaar. De een na de andere oppositiepartij haakte af, waarna uiteindelijk deze week alleen D66, ChristenUnie en SGP overbleven. Deze partijen hebben gezamenlijk precies acht zetels in de Eerste Kamer om daar de coalitie aan een meerderheid van 38 zetels te helpen.

De onderhandelaars hebben afgesproken om bij eventuele grote mee- of tegenvallers voor de schatkist opnieuw samen om de tafel te gaan.

Arie Slob is aan het woord tijdens de persconferentie. Beeld ANP
Arie Slob is aan het woord tijdens de persconferentie.Beeld ANP
SGP-leider Kees van der Staaij aan het woord. Beeld anp
SGP-leider Kees van der Staaij aan het woord.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden